Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eerste Kamer akkoord met nieuwe hypotheekregels

Geplaatst op 19 dec 2012 , bijgewerkt 19 dec 2012, 11:41

De Eerste Kamer heeft de nieuwe wetgeving rond hypotheken aangenomen. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2013 vrijwel uitsluitend annuïtaire of li...

De Eerste Kamer heeft de nieuwe wetgeving rond hypotheken aangenomen. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2013 vrijwel uitsluitend annuïtaire of lineaire hypotheken worden verstrekt die binnen dertig jaar moeten worden afgelost. Wie toch voor een andere hypotheekvorm kiest, verliest zijn recht op hypotheekrenteaftrek.

Ondanks de beslissing van de Eerste Kamer blijft het mogelijk dat de nieuwe hypotheekregels in 2013 alsnog worden aangepast. Momenteel onderzoekt minister Blok van Wonen in opdracht van de Eerste Kamer passende alternatieven voor de verplichte aflossing. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid of de helft van de hypotheek verplicht moet worden afgelost of dat de looptijd van dertig jaar wordt opgerekt.

Lagere maandlasten

Beide alternatieven zouden huiseigenaren die na 1 januari een hypotheek afsluiten lagere maandlasten opleveren. Waarschijnlijk biedt Blok komende maand meer duidelijkheid over de haalbaarheid van deze opties. Of en wanneer deze alternatieven worden ingevoerd, is niet bekend.

Vereniging Eigen Huis is ontevreden over de voorgenomen regelgeving rond hypotheekverstrekking en betreurt de beslissing van de Eerste Kamer. De vereniging heeft al vaker aangedrongen op aanpassing van de plannen en wacht het onderzoek van Blok met belangstelling af.

Lees meer over de financiële en fiscale veranderingen in 2013
Bekijk ook de uitzending van TROS Radar over de nieuwe hypotheekregels

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers