Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Notaris niet verplicht bij koopcontract

Geplaatst op 04 jan 2012 , bijgewerkt 04 jan 2012, 12:45

Minister Opstelten is het eens met Vereniging Eigen Huis Vorig jaar heeft de voorganger van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een e...

Minister Opstelten is het eens met Vereniging Eigen Huis

Vorig jaar heeft de voorganger van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een evaluatierapport gestuurd naar de Tweede Kamer over de Wet koop onroerende zaken. In deze wet uit 2003 staat dat de koper van een huis drie dagen bedenktijd heeft.

Uit het rapport bleek dat de onderzoekscommissie de wet in grote lijnen goed vindt functioneren, maar wonderlijk genoeg pleitte de commissie ook voor een verplichte inschakeling van de notaris bij het opstellen van het koopcontract.

Verplichting onnodig
Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben herhaaldelijk richting de politiek aangegeven zeer verbaasd te zijn over de aanbeveling om de notaris zo’n grote rol te geven bij de koop. Bij het sluiten van de koopovereenkomst komen in de huidige praktijk nauwelijks problemen voor. De vereniging voelt er dan ook niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. Uiteraard staat het de koper en/of verkoper vrij om vrijwillig gebruik te maken van juridische advisering, door bijvoorbeeld een notaris.

Alleen maar extra kosten
Tot grote instemming van de vereniging heeft de minister op 20 december 2011 in een brief aan de Tweede kamer aangegeven dat hij geen aanleiding ziet om de notaris verplicht in te schakelen bij de koopovereenkomst. Minister Opstelten schrijft dat “verplichte notariële inschakeling naar verwachting voor de koper extra kosten met zich zal meebrengen en het meer tijd zal kosten om de overeenkomst te sluiten. Doelstelling van dit kabinet is juist om de administratieve lasten en regeldruk voor burgers te verminderen.”

Meer over het evaluatierapport van vorig jaar leest u hier.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers