Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Wietplantages in verhuurde koopwoningen

Geplaatst op 09 jan 2012 , bijgewerkt 09 jan 2012, 15:00

Makelaarsorganisaties pleiten voor strengere eisen voor collega’s die bemiddelen bij de tijdelijke verhuur van koophuizen. Op die manier moet worden...

Makelaarsorganisaties pleiten voor strengere eisen voor collega’s die bemiddelen bij de tijdelijke verhuur van koophuizen. Op die manier moet worden voorkomen dat wietplantages in die woningen worden gevestigd of andere schadelijke activiteiten plaatsvinden.

Malafide huurders

Met het stagneren van de huizenmarkt zie je dat in een aantal gevallen woningeigenaren tijdelijk hun te koop staande woning proberen te verhuren, vaak met hulp van een makelaar. Volgens diverse makelaarsorganisaties, zitten daar ook onoplettende bemiddelaars tussen, die wat te makkelijk met de situatie omgaan. Zij controleren bijvoorbeeld de identiteit van de huurder  helemaal niet. Om dit tegen te gaan, pleiten makelaarsorganisaties voor een keurmerk voor verhuurmakelaars en voor het herinvoeren van de titelbescherming van makelaar. Vereniging Eigen Huis is hier geen voorstander van.

Zaakjes goed op orde

Steven Wayenberg, beleidsjurist bij de vereniging, ziet nu juist mogelijkheden voor de makelaarsorganisaties: “Wij vinden dat ze ervoor moeten zorgen dat zijzelf hun zaakjes goed op orde hebben. Op die manier onderscheiden zij zich duidelijk van de niet-georganiseerde, minder goed opgeleide makelaars. Nu schiet die deskundigheid soms nog tekort, maar de makelaarsorganisaties zijn er wel al druk mee bezig.” Volgens Wayenberg gaat een consument dan eerder zaken doen met een aangesloten makelaar dan met een makelaar die dat niet is. En zo wordt vanzelf het kaf van het koren gescheiden. Totdat de makelaarsorganisaties hun zaakjes goed voor mekaar hebben, kunt u zelf het onderstaande doen om een wietplantage  in uw huis te voorkomen.

Meer informatie
Wat kunt u doen om wietplantages in uw verhuurde huis te voorkomen?
Bestrijding van vastgoedfraude
Adviezen van een ervaringsdeskundige

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers