Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Koolmonoxide in huis

Geplaatst op 09 jan 2012 , bijgewerkt 09 jan 2012, 15:41

Zoals u ongetwijfeld gelezen heeft, zijn afgelopen vrijdag twee meisjes in het Noord-Hollandse Huizen overleden aan de gevolgen van koolmonoxidevergif...

Zoals u ongetwijfeld gelezen heeft, zijn afgelopen vrijdag twee meisjes in het Noord-Hollandse Huizen overleden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Een derde meisje overleefde de ramp.


Sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen als olie, gas en hout. Onvolledige verbranding ontstaat als er te weinig aanvoer van zuurstof is, zoals in een slecht geventileerde ruimte. In Huizen ontstond de koolmonoxidevergiftiging doordat de rookgasafvoer van de geiser door de harde wind was afgesloten. De koolmonoxide was onder druk naar binnen geslagen en kwam via een ander open kanaal uit in de badkamer waar de meisjes waren. Hierdoor raakten ze bedwelmd. Twee meisjes overleefden het drama niet, een derde meisje redde het ternauwernood.

Noodlottig

Een noodlottig ongeval. Zo wordt het drama in Huizen genoemd. En terecht. Er was geen sprake van achterstallig onderhoud van de geiser of van een slechte montage. De geiser stond in een andere ruimte dan de badkamer. Bovendien hadden de bewoners een koolmonoxidealarm dat ook daadwerkelijk afging. Echter doordat de meisjes de badkamerdeur van binnenuit op slot hadden gedraaid, kregen de ouders de deur niet open.

Meer info

Helaas sterven nog jaarlijks mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Lees hier meer algemene informatie over  koolmonoxidevergiftiging.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers