Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM fluit banken terug

Geplaatst op 10 jan 2012 , bijgewerkt 10 jan 2012, 13:01

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 40.000,- kunnen nog steeds geen hogere hypotheek krijgen als zij een huis willen kopen. Het Nibud b...

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 40.000,- kunnen nog steeds geen hogere hypotheek krijgen als zij een huis willen kopen. Het Nibud besloot begin november de normen voor deze doelgroep per 1 januari 2012 op te rekken. De banken zouden hun gedragscode hierop aanpassen. Nu blijkt dat de grote banken daar toch niet in meegaan.

Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit een rondgang. Volgens de krant zijn de banken bang voor boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die stuurde vlak voor de kerst een brief naar alle hypotheekverstrekkers. Daarin stond dat de AFM de verruiming van de normen voor tweeverdieners niet verantwoord vindt vanwege de financiële risico’s voor deze mensen.

Beter in je eentje


Iemand die in zijn eentje € 40.000,- op jaarbasis verdient, komt wél in aanmerking voor een hogere hypotheek. Die kan namelijk een hypotheek van zo’n € 184.000,- krijgen. Een stel dat samen evenveel verdient, mag maximaal € 144.000,- lenen.

Wie is nu de baas?


Vereniging Eigen Huis ziet graag dat de hypotheekmogelijkheden van tweeverdieners alsnog worden verruimd. Maar we willen vooral graag weten wie in Nederland nu eigenlijk de normen voor de hypotheekverstrekking vaststelt. Het Nibud stelt vast dat een verruiming van de normen voor tweeverdieners verantwoord is. De minister stemt hier vervolgens mee in en neemt dit op in de normen van de NHG. Dan mogen we toch aannemen dat deze verruiming verantwoord is voor tweeverdieners die hiervan gebruik willen maken? De AFM lijkt nu een veto uit te spreken waarop zij in onze ogen geen recht heeft. Zij is immers toezichthouder op de financiële markt en geen wetgevende instantie.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers