Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Strengere regels voor asbestbedrijven

Geplaatst op 23 jan 2012 , bijgewerkt 23 jan 2012, 13:43

Per 1 februari gelden er nieuwe, strengere certificatieregels voor asbestverwijderingsbedrijven. De Arbeidsinspectie hoopt op deze manier de  bed...

Per 1 februari gelden er nieuwe, strengere certificatieregels voor asbestverwijderingsbedrijven. De Arbeidsinspectie hoopt op deze manier de  bedrijven nog harder aan te pakken die de regels aan hun laars lappen.

Onderzoek

Uit recent onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het slecht gesteld is met de naleving van de regelgeving in deze sector. Bij 55% van de saneringslocaties bleek er sprake van overtredingen. Zo werd bijvoorbeeld asbest niet direct na het verwijderen afgevoerd of ontbraken maatregelen om te voorkomen dat de asbestvezels in de lucht komen. Niet naleving levert  gezondheidsrisico’s voor werknemers en derden, zoals bewoners, op.

Veiligheidseisen

In Nederland mogen ruim driehonderd ondernemingen asbest uit gebouwen verwijderen. Zij moeten zich aan strenge veiligheidseisen houden ter bescherming van hun werknemers. Maar er zijn bedrijven die de veiligheidsmaatregelen achterwege te laten en zo goedkoper werken dan de betrouwbare asbestsaneerders. De Arbeidsinspectie vindt dat aan deze oneerlijke concurrentie een einde moet komen.

Meer toezicht

Het toezicht op de sector wordt daarom dit jaar flink verhoogd. De inspectie werkt bij de aanpak samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Een team van tien arbeidsinspecteurs gaat zich vanaf volgend jaar full-time bezighouden met controles op het veilig werken met asbest. De SIOD heeft na onderzoek een lijst van 155 verdachte bedrijven opgesteld die extra streng gecontroleerd worden. Verder scherpt de Arbeidsinspectie haar handhavingsbeleid nog meer aan en zullen boetes worden verhoogd.

Lees hier meer over asbest.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers