Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Dag- en nachtstroom onder vuur

Geplaatst op 24 jan 2012 , bijgewerkt 24 jan 2012, 10:05

Consumenten die dag- en nachtstroom afnemen, zijn per maand duurder uit dan stroomgebruikers met een enkele meter. Dit schrijft De Telegraaf maandag....

Consumenten die dag- en nachtstroom afnemen, zijn per maand duurder uit dan stroomgebruikers met een enkele meter.

Dit schrijft De Telegraaf maandag.

Volgens de krant heeft het geen zin meer om uit kostenbesparing de wasmachine, droger of vaatwasser ’s nachts te laten draaien. Vijftig jaar geleden werd nachtstroom geïntroduceerd om het nachtelijk energieverbruik te stimuleren.

Niet zo zwart-wit

Volgens Vereniging Eigen Huis moet deze stelling genuanceerd worden. Nachtstroom is niet per definitie duurder dan dagstroom, dit is namelijk afhankelijk van uw totale verbruik en de verhouding tussen uw dag- en nachtverbruik.

Een voorbeeld:

  • Huishoudens betalen met een enkele meter € 0,0690 per kWh (inclusief btw en exclusief energiebelasting).
  • Consumenten met een dubbele meter betalen overdag € 0,0797 per kWh en ’s nachts € 0,0509 per kWh.
  • Bij een fiftyfifty-verhouding betalen zij gemiddeld € 0,0678 per kWh.

Verdeling dag- en nachtstroom

Of dag- en nachtstroom voordelig is hangt af van de dag- en nachtverhouding van uw energieverbruik. Als u ‘s nachts meer energie verbruikt dan overdag, bent u met een dubbele meter vaak goedkoper uit.

Terug naar enkele meter

Neemt u nu dag- en nachtstroom af en wilt u overstappen naar een enkeltarief? Dan kunt u dit aanvragen bij de netbeheerder of energieleverancier.  Heeft u momenteel een enkele meter en wilt  u overstappen naar een dubbele? Dan moet u dit ook  aanvragen bij de netbeheerder of energieleverancier. Let wel, in beide gevallen kan er om een vergoeding gevraagd worden. Het is de vraag of de besparing opweegt tegen de overstapkosten.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.