Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Dag- en nachtstroom onder vuur

Geplaatst op 24 jan 2012 , bijgewerkt 24 jan 2012, 10:05

Consumenten die dag- en nachtstroom afnemen, zijn per maand duurder uit dan stroomgebruikers met een enkele meter. Dit schrijft De Telegraaf maandag....

Consumenten die dag- en nachtstroom afnemen, zijn per maand duurder uit dan stroomgebruikers met een enkele meter.

Dit schrijft De Telegraaf maandag.

Volgens de krant heeft het geen zin meer om uit kostenbesparing de wasmachine, droger of vaatwasser ’s nachts te laten draaien. Vijftig jaar geleden werd nachtstroom geïntroduceerd om het nachtelijk energieverbruik te stimuleren.

Niet zo zwart-wit

Volgens Vereniging Eigen Huis moet deze stelling genuanceerd worden. Nachtstroom is niet per definitie duurder dan dagstroom, dit is namelijk afhankelijk van uw totale verbruik en de verhouding tussen uw dag- en nachtverbruik.

Een voorbeeld:

  • Huishoudens betalen met een enkele meter € 0,0690 per kWh (inclusief btw en exclusief energiebelasting).
  • Consumenten met een dubbele meter betalen overdag € 0,0797 per kWh en ’s nachts € 0,0509 per kWh.
  • Bij een fiftyfifty-verhouding betalen zij gemiddeld € 0,0678 per kWh.

Verdeling dag- en nachtstroom

Of dag- en nachtstroom voordelig is hangt af van de dag- en nachtverhouding van uw energieverbruik. Als u ‘s nachts meer energie verbruikt dan overdag, bent u met een dubbele meter vaak goedkoper uit.

Terug naar enkele meter

Neemt u nu dag- en nachtstroom af en wilt u overstappen naar een enkeltarief? Dan kunt u dit aanvragen bij de netbeheerder of energieleverancier.  Heeft u momenteel een enkele meter en wilt  u overstappen naar een dubbele? Dan moet u dit ook  aanvragen bij de netbeheerder of energieleverancier. Let wel, in beide gevallen kan er om een vergoeding gevraagd worden. Het is de vraag of de besparing opweegt tegen de overstapkosten.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers