Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging Eigen Huis onjuist geciteerd

Geplaatst op 08 feb 2012 , bijgewerkt 08 feb 2012, 10:38

Vereniging Eigen Huis wordt vandaag geciteerd in een artikel in het AD over het groeiend aantal mensen dat kans loopt op een restschuld bij verkoop v...

Vereniging Eigen Huis wordt vandaag geciteerd in een artikel in het AD over het groeiend aantal mensen dat kans loopt op een restschuld bij verkoop van de woning. In een reactie zou de vereniging het probleem niet zo ernstig nemen: “Een restschuld kan opnieuw worden gefinancierd, bijvoorbeeld met een doorlopend krediet”. Vereniging Eigen Huis hecht er waarde aan op dit artikel en het aan ons toegeschreven citaat te reageren. 

“Ruim de helft van de woningbezitters in ons land blijft bij de verkoop van zijn huis met een flinke schuld zitten”, aldus het artikel. Het misverstand ontstaat bij de interpretatie van de krant van het oorspronkelijke bericht van Delta Lloyd, dat spreekt over een “restschuld die overblijft aan het eind van de looptijd van de hypotheek.” Nergens wordt door Delta Lloyd een resterende schuld na verkoop van de woning genoemd.

Als - in tegenstelling tot de verwachting van de eigenwoningbezitter -  aan het eind van de 30-jarige looptijd van een hypotheek onvoldoende geld beschikbaar is om de uitstaande hypotheekschuld in zijn geheel af te lossen, kan voor het resterende bedrag in de regel opnieuw een hypotheek worden afgesloten, hoewel het voordeel van  hypotheekrenteaftrek dan vervalt. De eigenaar verkoopt de eigen woning niet en betaalt de rentelasten van een nieuwe (en lagere) hypotheek. Als deze situatie zit voordoet, en volgens Delta Lloyd gaat dat straks op voor ruim de helft van de woningbezitters, is het belangrijk om tijdig na te gaan of de maandelijkse lasten passen bij het inkomen tegen die tijd, bijvoorbeeld uit pensioen.

De suggestie die in het artikel aan Vereniging Eigen Huis wordt toegeschreven dat in zo’n situatie een doorlopend krediet kan worden afgesloten is onzinnig omdat de rente daarvan veel hoger is dan van een hypothecaire lening, terwijl de renteaftrek – zoals gemeld – ook vervalt. Dit zou kunnen leiden tot torenhoge lasten. Een dergelijke ‘oplossing’ is dan ook niet door ons geopperd. Om toekomstige hypotheekproblemen te voorkomen is het verstandig om nu al te starten met aflossen, zeker als er in het verleden gekozen is voor een beleggings- of een aflossingsvrije hypotheek, zodat eventuele (rente)lasten na afloop van de 30-jarige looptijd van de hypotheek betaalbaar zijn vanuit het inkomen na pensionering.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers