Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Groene stroom van potvisvet

Geplaatst op 13 feb 2012 , bijgewerkt 13 feb 2012, 14:03

Van het vet van de potvis die vorige week op het strand van het Belgische Knokke-Heist aanspoelde, wordt groene stroom gemaakt. Dat meldt energiebedr...

Van het vet van de potvis die vorige week op het strand van het Belgische Knokke-Heist aanspoelde, wordt groene stroom gemaakt. Dat meldt energiebedrijf Electrawinds.

Biomassa


De walvis is 13 meter lang. Zijn gewicht van zo’n 30 ton bestaat voor de helft uit vetten. Het vet wordt bewerkt tot biomassa en daarna verbrand in een biobrandstofcentrale in Oostende.


Dierlijk afval


De potvis is waarschijnlijk goed voor 50.000 kilowattuur groene stroom. Ter vergelijk: dit is het jaarverbruik van 14 gezinnen. De centrale in Oostende gebruikt voor de productie van stroom vet van slachthuizen en bedrijven die dierlijk afval verwerken.


Theofiel


De politie heeft het kadaver constant streng bewaakt om souvenirjagers op afstand te houden. Volgens Vlaamse media trok het gestrande mannetjesdier, dat postuum de naam Theofiel kreeg, duizenden belangstellenden.


Achtergrond


De potvis is de grootste van alle tandwalvissen. De dieren kunnen meer dan zestig jaar oud worden en komen voor in de subtropische en tropische gebieden van alle oceanen. De mannetjes zwerven echter wel eens noordelijker. Bij terugkeer zwemmen ze bij Schotland soms per ongeluk de relatief ondiepe Noordzee in.


Op onze site vindt u meer informatie over groene stroom. Klik hier. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers