Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Weer bouwbedrijf op het matje geroepen

Geplaatst op 21 feb 2012 , bijgewerkt 21 feb 2012, 08:04

Wederom heeft Vereniging Eigen Huis een bouwbedrijf aan de tand gevoeld wegens het hanteren van een afwijkende opleverprocedure. Bouwbedrijf aa...

Wederom heeft Vereniging Eigen Huis een bouwbedrijf aan de tand gevoeld wegens het hanteren van een afwijkende opleverprocedure. Bouwbedrijf aan de Stegge heeft hierop meteen de procedure aangepast.

Bouwbedrijf aan de Stegge beging dezelfde fout als Heijmans Vastgoed eind vorig jaar. De eindoplevering van een nieuwbouwhuis werd vervangen door de vooroplevering, die ongeveer anderhalve week eerder plaatsvindt. Bij de eindoplevering (de sleuteloverdracht), kreeg de koper van de bouwer dan niet meer de gelegenheid om zijn nieuwe huis zorgvuldig te controleren al dan niet in aanwezigheid van een bouwkundig specialist van Vereniging Eigen Huis. Concreet betekende dit dat de koper op het moment van de sleuteloverdracht zelf alleen vluchtig kan bekijken of de eerder geconstateerde gebreken zijn hersteld.

Riskant

“En dat is riskant”, weet Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij de vereniging. “Bij de sleuteloverdracht gaat het risico van de woning immers over op de koper.” Aan de Stegge heeft meteen na het eerste contact met Vereniging Eigen Huis de procedure teruggedraaid. “Zeer correct”, aldus Wayenberg. “De koper mag nu bij de sleuteloverdracht gewoon weer een bouwkundig specialist meenemen.”

5%-regeling

Bij Vereniging Eigen Huis komen overigens ook signalen binnen dat er bouwbedrijven zijn die kopers vragen om de 5%-regeling te laten vrij vallen, meteen na de oplevering van de woning. Een koper kan bij de oplevering gebruik maken van het wettelijke recht om de laatste 5% van de aanneemsom in depot bij de notaris te storten. Op deze wijze heeft hij een stok achter de deur voor het geval de bouwer de opleveringsgebreken, of gebreken die gedurende de eerste 3 maanden opdoemen, niet wil herstellen. Maar nu zijn er dus bouwers die bijvoorbeeld constateren dat er bij de oplevering slechts een paar krasjes op de ramen zitten en ze verzekeren de kopers dat ze die meteen zullen herstellen. Vervolgens verzoeken ze kopers dan wel om de 5%-regeling (grotendeels) vrij te laten vallen. Steven Wayenberg: “Dit is absoluut niet de bedoeling. De regeling is ook bedoeld voor gebreken die nog ontdekt worden na de oplevering. Dit is een belangrijk consumentenrecht waar niet aan geknabbeld mag worden. Wij gaan het verder onderzoeken en mocht het nodig zijn dan ondernemen we meteen actie.”

Meldpunt

Heeft u ook te maken met een bouwer die zijn eigen regeltjes hanteert bij de opleverprocedure en die enorm afwijken van de normale gang van zaken? Laat het ons weten via ons meldpunt: oplevering@eigenhuis.nl. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers