Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeente Amsterdam buit positie uit

Geplaatst op 21 feb 2012 , bijgewerkt 21 feb 2012, 08:07

De CDA-fractie van Amsterdam vindt  dat de gemeente misbruik maakt van haar dominante positie als erfverpachter. De fractie heeft de Nederlands...

De CDA-fractie van Amsterdam vindt  dat de gemeente misbruik maakt van haar dominante positie als erfverpachter. De fractie heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)  daarom gevraagd om te onderzoeken of Amsterdam met de erfpachtactiviteiten de Mededingingswet niet overtreedt.

Zo’n 85% van de bebouwde grond in Amsterdam is in het bezit van de gemeente. Het merendeel daarvan wordt uitgegeven in erfpacht.  Amsterdam biedt haar inwoners zelden de mogelijkheid om eigenaar te worden van de grond. Dit in tegenstelling tot andere gemeenten in Nederland. Amsterdammers zijn daardoor min of meer verplicht om erfpachter te worden.

Uitbuiten

Volgens het CDA buit de gemeente haar dominante positie uit. De gemeente zou eenzijdig de erfpachtvoorwaarden wijzigen tijdens een contractperiode en bovendien niet transparant zijn over de verwachte canonverhogingen. De gemeente verdient zo’n  50 miljoen per jaar aan de erfpacht. Het CDA  stelt dat de gemeente geen winst mag maken op grondverhuur zolang inwoners er niet voor kunnen kiezen om de grond te kopen in plaats van te huren.

Steunen

Vereniging Eigen Huis begrijpt de actie van het CDA in Amsterdam. Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij de vereniging: “In 2002 klopten wijzelf ook al bij de NMa aan om te klagen over de forse stijgingen van de erfpachtcanon in Amsterdam. We betichtten de gemeente toen van het misbruiken van haar machtspositie. Bovendien vonden wij dat zij winst maakte op de erfpacht, wat een gemeente helemaal niet behoort te doen.” Helaas heeft de NMa de klacht van Vereniging Eigen Huis destijds afgewezen omdat het de prijsstijgingen toen niet onredelijk vond. “Wij hopen uiteraard dat de NMa nu een andere mening is toegedaan”, aldus Wayenberg.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers