Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM pleit voor doorlopende zorgplicht

Geplaatst op 27 feb 2012 , bijgewerkt 27 feb 2012, 15:35

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil hypotheekverstrekkers kunnen dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand m...

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil hypotheekverstrekkers kunnen dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand met hun hypotheek oplopen.

De AFM vindt dat hypotheekverstrekkers in het belang van de klant moeten handelen en ze heeft niet de indruk dat dit altijd het geval is bij bestaande hypotheken. Banken en verzekeraars moeten niet alleen een passend hypotheekadvies geven, maar ook vroegtijdig betalingsproblemen bij hun klanten signaleren om te voorkomen dat zij uit hun huis worden gezet.

Zorgplicht

Op dit moment ontbreekt bij de AFM nog de formele mogelijkheid om af te dwingen dat hypotheekverstrekkers wel handelen in het belang van de klant. Daarom wil zij dat er een algemene doorlopende zorgplicht in de Wet op het financieel toezicht wordt opgenomen. Een zorgplicht geeft de AFM de mogelijkheid om in te grijpen als dat nodig is.

Risico's

De AFM maakt zich al langer zorgen over de mogelijk hoge risico's die huishoudens met een hypotheek lopen. Hoge hypotheken in verhouding tot het inkomen kunnen tot problematische financiële situaties leiden. Ook hoge aflossingsvrije delen van hypotheken kunnen een bedreiging vormen voor de financiële weerbaarheid van huishoudens, zeker in economisch onzekere tijden.

Monitoren 

De AFM heeft al eerder hypotheekverstrekkers nadrukkelijk verzocht hun hypotheekportefeuilles actief te monitoren op individuele risico's voor hun klanten en waar nodig deze problemen met hun klanten te bespreken. Er kan dan vroegtijdig actie worden ondernomen om risico's op hoge restschulden terug te brengen en in te grijpen voordat er bijvoorbeeld betalingsachterstanden ontstaan.

Proactief

Vereniging Eigen Huis vindt een zorgplicht een goed initiatief. “Het lijkt ons prima als de AFM de bevoegdheid krijgt om in te grijpen bij risicovolle financiële situaties”, aldus Nico Stolwijk, manager Strategie en Belang bij de vereniging. “Dan wordt in een vroeg stadium meteen actie ondernomen.” Overigens vindt de vereniging ook dat banken moeten meedelen in het verlies als aantoonbaar een te risicovolle hypotheek is verstrekt.

 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers