Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer geld voor energiezuinig huis

Geplaatst op 07 mrt 2012 , bijgewerkt 07 mrt 2012, 00:00

Kopers van een energieneutrale woning kunnen een hogere lening afsluiten bij de bank, dan kopers van een minder energiezuinig huis. Op dit moment ...

Kopers van een energieneutrale woning kunnen een hogere lening afsluiten bij de bank, dan kopers van een minder energiezuinig huis.

Op dit moment is het binnen de Gedragscode Hypothecaire Financieringen al mogelijk om een extra hypotheek voor een energiezuinig huis te financieren. Dit bedrag varieert van € 3.500 bij een A-label tot € 8.000 bij een A++-label, maar niet elke bank verstrekt deze extra leningen.

Hogere hypotheek

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en Stichting Experimenten Volkshuisvesting blijkt dat consumenten met een energiezuinige woning een hogere last kunnen dragen. Een koper van energieneutraal of –zuinig huis heeft namelijk een lagere energierekening dan een gemiddeld huishouden. Hierdoor houden zij per maand meer geld over. Vanuit dat oogpunt zouden die huishoudens de lasten van een hogere hypotheek kunnen dragen. Hun berekening laat zien dat een extra financiering van gemiddeld € 15.500 mogelijk moet zijn. Als een consument een energie-onzuinig huis aanschaft en deze energieneutraal maakt, kan de extra hypotheek zelfs oplopen tot € 29.000.

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media