Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: ook hypotheek zonder vast arbeidscontract

Geplaatst op 12 mrt 2012 , bijgewerkt 12 mrt 2012, 16:00

Geldverstrekkers moeten gemakkelijker een hypotheek verstrekken aan mensen met een tijdelijk contract of aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers...

Geldverstrekkers moeten gemakkelijker een hypotheek verstrekken aan mensen met een tijdelijk contract of aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Voorwaarde is wel dat zij goede kansen op de arbeidsmarkt hebben. Hiervoor pleit Vereniging Eigen Huis. De vereniging krijgt steun van de regeringspartijen VVD en CDA.

De arbeidsmarkt verandert fundamenteel. Volgens directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis, Rob Mulder, is het voor een groeiende groep mensen erg moeilijk een hypotheek te krijgen. Zonder vast arbeidscontract is dat nog lastiger. Mensen krijgen minder vaak een vaste baan aangeboden, waardoor er meer flexibele arbeidskrachten bij komen. Dit betekent dat steeds minder huishoudens een eigen woning gefinancierd kunnen krijgen.

Een vaste baan is nu vaak een voorwaarde die veel geldverstrekkers stellen om zonder problemen in aanmerking te komen voor een hypotheek. Vorige week bleek uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV dat in 2011 slechts 2.000 werknemers een vast contract kregen - een daling van 97% vergeleken met 2010. 

Vereniging Eigen Huis vindt dat geldverstrekkers daarom meer moeten letten op werkzekerheid dan op baanzekerheid. Mulder: "Er zijn bijvoorbeeld veel goed opgeleide flexwerkers die 'overal' terecht kunnen. Ook banken en andere geldverstrekkers zullen met deze nieuwe realiteit moeten omgaan. De huidige gedragscode geeft hen meer mogelijkheden dan ze toepassen als ze een hypotheekaanvraag beoordelen." De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de geldverstrekkers al aangeboden in gesprek te gaan over knelpunten in de toepassing van de gedragscode.  

Politieke steun 

Vereniging Eigen Huis krijgt steun van de regeringspartijen VVD en CDA. Iemand met bijvoorbeeld een jaarcontract en een goede opleiding moet volgens de liberalen ook in aanmerking komen voor een hypotheek. Het CDA denkt dat veel geldverstrekkers bang zijn voor het oordeel van de AFM als zij hypotheken verstrekken aan werknemers zonder een vast contract. Volgens de christendemocraten moeten geldverstrekkers en toezichthouders ermee leren leven dat hypotheekverstrekking nu eenmaal risico's met zich meebrengt.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwijst toch naar de AFM en zegt dat de banken vorig jaar mede onder druk van de toezichthouder de hypotheekregels hebben aangescherpt.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers