Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Liander geeft gedupeerde klanten gelijk

Geplaatst op 20 mrt 2012 , bijgewerkt 20 mrt 2012, 08:00

Meer dan 1.000 consumenten kregen van netbeheerder Liander een naheffing in de bus. De rekening varieert van € 500,- tot € 1.400,- per huishouden. D...

Meer dan 1.000 consumenten kregen van netbeheerder Liander een naheffing in de bus. De rekening varieert van € 500,- tot € 1.400,- per huishouden. De consumenten hebben niet gesjoemeld, maar zijn de dupe van een administratieve fout van de netbeheerder. Maandagavond uitten Vereniging Eigen Huis en Paulus Jansen van de SP hierover hun ongenoegen in het televisieprogramma TROS Radar.

De klanten betaalden het tarief voor een reguliere gasaansluiting, terwijl zij een grotere aansluiting hebben.

Vereniging Eigen Huis stelde in het televisieprogramma dat deze naheffing niet door de beugel kan. De meeste klanten weten namelijk niet wat voor gasaansluiting zij in de meterkast hebben. Consumenten mogen daarom vertrouwen op de rekening die jaar na jaar op de mat valt.

Niet betalen

In een eerste reactie liet Liander weten dat de naheffing voor consumenten met een onterecht grote aansluiting, komt te vervallen. In de uitzending zegde de netbeheerder tevens toe dat de rekening voor het verkleinen van een te grote gasaansluiting ook niet door de consumenten betaald hoeft te worden. 

Aansluiting elektriciteit

Eerder kondigde Liander aan dat er ook administratieve fouten zijn gemaakt bij  elektriciteitsaansluitingen. Het bedrijf wilde deze fouten ook met terugwerkende kracht corrigeren. De netbeheerder heeft in het televisieprogramma toegezegd dat consumenten die een naheffing krijgen voor een foute elektra-aansluiting, op dezelfde manier behandeld worden als gedupeerden nu bij gas. Als zij een grotere aansluiting hebben dan noodzakelijk, kunnen zij deze gratis laten verkleinen.

Er blijft nog steeds een groep gedupeerden over die de aansluiting niet kan laten verkleinen, omdat deze consumenten de aansluiting wel nodig hebben. Toch zijn velen verrast door de naheffing. Vereniging Eigen Huis onderzoekt hiervoor de mogelijkheden voor een proefproces. Sowieso houdt de vereniging de afwikkeling van de administratieve fouten van Liander voor de gas- en elektra-aansluitingen nauwlettend in de gaten.  

Zie ook: Vereniging Eigen Huis zet Liander voor het blok

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers