Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Informatie einde rentevastperiode vaak te laat

Geplaatst op 22 mrt 2012 , bijgewerkt 22 mrt 2012, 13:22

35% van de hypotheekeigenaren bij wie de rentevastperiode verloopt, is daarover uiterlijk drie maanden van tevoren geïnformeerd. Dat blijkt uit een ...

35% van de hypotheekeigenaren bij wie de rentevastperiode verloopt, is daarover uiterlijk drie maanden van tevoren geïnformeerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgelopen najaar hield onder ruim 500 hypotheekconsumenten.

Ruim een kwart is een maand of korter van tevoren geïnformeerd. En 7% heeft zelfs helemaal geen aankondiging van het verlopen van de renteperiode gekregen. Van deze groep heeft vrijwel iedereen de hypotheek overgesloten. Het belangrijkste overstapmotief is de hypotheekrente. Voor 35% valt het prolongatievoorstel van de huidige geldgever tegen, ruim de helft is er tevreden mee.

Eigen Huis Rentebewaker

Consumenten die slechts een maand voor het aflopen van de rentevastperiode een rente-aanbod krijgt, hebben geen tijd om rond te kijken of te onderhandelen. Met de Eigen Huis Rentebewaker krijgen consumenten drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode een herinnering van Vereniging Eigen Huis. Hierdoor hebben mensen voldoende tijd om de hypotheek tegen een gunstig rentetarief vast te zetten.

Consumentenmonitor

AFM voerde de consumentenmonitor uit in oktober / november 2011. Onder 374 recente hypotheeksluiters en 133 consumenten van wie de rentevastperiode is verlopen. De consumentenmonitor vindt ieder half jaar plaats.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers