Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Gemeenten slordig met afhandeling WOZ-klachten

Geplaatst op 29 mrt 2012 , bijgewerkt 29 mrt 2012, 10:00

Veel gemeenten gaan slordig om met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. Zo sturen zij vaak standaardafwijzingen en blijven daarmee doof voor de ...

Veel gemeenten gaan slordig om met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. Zo sturen zij vaak standaardafwijzingen en blijven daarmee doof voor de argumenten van huizenbezitters. Dit blijkt uit een tussenbalans na 1270 klachten bij het WOZ-Meldpunt 2012 van Verenging Eigen Huis.

Opvallend is het grote aantal meldingen over de gemeente Amsterdam. De gemeente verstuurt regelmatig standaardbrieven die niet specifiek ingaan op de bezwaren van burgers. Ook afwijzingen zonder motivatie komen voor.

Mede naar aanleiding van de bevindingen van Verenging Eigen Huis startte de Amsterdamse gemeentelijke Ombudsman zelf een onderzoek. Uit zijn rapport 'Wat is het waard' blijkt dat de afhandeling van de WOZ-bezwaren in de hoofdstad vaak niet deugt.

Grote verschillen

De afhandeling van WOZ-bezwaren verschilt erg per gemeente. Sommige gaan uitvoerig op de bezwaren van huizenbezitters in. Andere volgen het Amsterdamse voorbeeld en werken met standaardafwijzingen.

Door de standaardbrieven voelen huizenbezitters zich niet serieus genomen en tekenen daarom beroep aan. Zodra de gemeenten daar lucht van krijgen, proberen ze meestal alsnog tot een akkoord te komen.

Referentiepanden

De meest voorkomende reden voor bezwaar zij de referentiepanden die door de gemeente worden gehanteerd. Door de geringe huizenverkoop is het voor gemeenten steeds moeilijker geschikte referentiepanden te vinden om de huidige waarde van een woning te bepalen.

Vereniging Eigen Huis verwacht daarom dat het aantal bezwaarschriften verder toeneemt. Zo komt het voor dat woningen worden vergeleken met huizen die kilometers verderop staan. Ook zijn gevallen bekend waarin een rijtjeshuis werd afgezet tegen een vrijstaande woning.

Meldpunt blijft open

Inmiddels worden meerdere initatieven ondernomen om de bepaling van de WOZ-waarde transparanter te maken. Zo betrekken de gemeenten Tilburg en Borne de huizenbezitters actief in dit proces. Daarnaast is er veel mediabelangstelling voor de slordige afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. Voldoende reden voor Vereniging Eigen Huis om de vinger aan de pols te houden en het Meldpunt WOZ 2012 nog niet te sluiten.

Vereniging Eigen Huis roept huizenbezitters op de WOZ-beschikking kritisch tegen het licht te blijven houden. Ook in de resterende maanden van 2012 kunnen zij met hun klachten over de afhandeling van hun bezwaren terecht bij het Meldpunt WOZ.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.