Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Opnieuw groter beroep op NHG

Geplaatst op 04 apr 2012 , bijgewerkt 04 apr 2012, 09:30

Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2012 een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is opnieuw gestegen. In totaal maakte...

Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2012 een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is opnieuw gestegen. In totaal maakten 765 huishoudens gebruik van de borgstelling tegen 491 in dezelfde periode vorig jaar. Ook toen was er sprake van een stijging.

De NHG staat garant als mensen hun huis gedwongen moeten verkopen en daarbij verlies lijden. De cijfers komen overeen met de verwachtingen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie achter de NHG. De toename is vooral te wijten aan echtscheidingen. De daaruit voortvloeiende gedwongen verkopen leiden door de dalende huizenprijzen steeds vaker tot verlies.

Lichte daling nieuwe NHG-leningen

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 28.900 nieuwe leningen met NHG verstrekt voor de aankoop of verbetering van een woning. Dat zijn er 9.000 minder dan in het eerste kwartaal van 2011. Toch blijft het aantal leningen met NHG op niveau, stelt NHG-directeur Karel Schiffer. "Door de huidige onzekere economische situatie blijft de behoefte aan veilig en verantwoord lenen groot", aldus Schiffer.

Ruim 80% van de huizenkopers die een woning kopen binnen de NHG-grens van € 350.000,- financiert deze woning met NHG. Na 1 juli dit jaar zakt de NHG-grens gefaseerd naar € 265.000,- in 2014.

Lees meer over de gevolgen van een echtscheiding voor uw hypotheek

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers