Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Opnieuw groter beroep op NHG

Geplaatst op 04 apr 2012 , bijgewerkt 04 apr 2012, 09:30

Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2012 een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is opnieuw gestegen. In totaal maakte...

Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van 2012 een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is opnieuw gestegen. In totaal maakten 765 huishoudens gebruik van de borgstelling tegen 491 in dezelfde periode vorig jaar. Ook toen was er sprake van een stijging.

De NHG staat garant als mensen hun huis gedwongen moeten verkopen en daarbij verlies lijden. De cijfers komen overeen met de verwachtingen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie achter de NHG. De toename is vooral te wijten aan echtscheidingen. De daaruit voortvloeiende gedwongen verkopen leiden door de dalende huizenprijzen steeds vaker tot verlies.

Lichte daling nieuwe NHG-leningen

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 28.900 nieuwe leningen met NHG verstrekt voor de aankoop of verbetering van een woning. Dat zijn er 9.000 minder dan in het eerste kwartaal van 2011. Toch blijft het aantal leningen met NHG op niveau, stelt NHG-directeur Karel Schiffer. "Door de huidige onzekere economische situatie blijft de behoefte aan veilig en verantwoord lenen groot", aldus Schiffer.

Ruim 80% van de huizenkopers die een woning kopen binnen de NHG-grens van € 350.000,- financiert deze woning met NHG. Na 1 juli dit jaar zakt de NHG-grens gefaseerd naar € 265.000,- in 2014.

Lees meer over de gevolgen van een echtscheiding voor uw hypotheek

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.