Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Te veel betalen voor gas

Geplaatst op 04 apr 2012 , bijgewerkt 04 apr 2012, 13:30

Energiemaatschappijen blijken regelmatig een te hoge correctiefactor op de energienota te zetten. Daardoor betalen klanten ongemerkt te veel voor hu...

Energiemaatschappijen blijken regelmatig een te hoge correctiefactor op de energienota te zetten. Daardoor betalen klanten ongemerkt te veel voor hun gas.

Foute correctiefactor 

Uit de resultaten van ons ledenpanelonderzoek in december 2011 blijkt dat een aantal leveranciers het afgelopen jaar fouten heeft gemaakt. Tientallen huishoudens lieten ons weten dat hun correctiefactor niet klopt.

Reactie NMa

De Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gereageerd op het artikel. Zij erkent dat een energieleverancier in theorie kan sjoemelen met de factor. De Energiekamer houdt namelijk tot op zekere hoogte toezicht op de factor. De uitvoering van het laatste deel van het proces; of de energieleverancier de juiste factor doorberekend aan de consument, is niet vastgelegd in de regelgeving. Hierdoor is de handhaving ervan moeilijk. Als de NMa signalen ontvangt dat er bij een bepaalde leverancier iets niet goed lijkt te gaan, start de NMa een onderzoek.

Calorische waarde

De kwaliteit van het aardgas – in vaktaal: de calorische waarde – is soms hoger dan de basisnorm. Hoe hoger de calorische waarde, hoe meer energie u eruit kunt halen en hoe meer u daarvoor moet betalen. Het verschil in de calorische waarde geven de energieleveranciers aan met de correctiefactor. In Nederland is de kwaliteit van het aardgas heel stabiel: de afgelopen jaren schommelde die tussen 1,0 en 1,03.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers