Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Honderden euro's te veel voor aansluiting gas en elektra

Geplaatst op 06 apr 2012 , bijgewerkt 06 apr 2012, 10:00

Er zijn waarschijnlijk veel huishoudens in Nederland die een te grote aansluiting voor gas en/of elektra hebben en daarmee onnodig honderden euro's ...

Er zijn waarschijnlijk veel huishoudens in Nederland die een te grote aansluiting voor gas en/of elektra hebben en daarmee onnodig honderden euro's per jaar te veel betalen. Vereniging Eigen Huis pleit voor een actieve benadering door de netbeheerders, om huishoudens er op te attenderen dat een verlaging van de aansluiting wellicht mogelijk is.

Te grote aansluiting

Door een administratieve fout van netbeheerder Liander kwam aan het licht dat veel huishoudens een grotere gasaansluiting dan noodzakelijk in huis hebben. Liander heeft bij 1000 huishoudens jarenlang het vastrechttarief voor een 'reguliere' aansluiting op gas gerekend, terwijl zij een grotere aansluiting hebben. Na het ontvangen van een naheffing blijkt een groot deel van de huishoudens de installatie te kunnen verkleinen. Daarmee besparen zij honderden euro's per jaar aan vastrechtkosten. Ook bij duizenden bedrijven maakte Liander een dergelijke administratieve fout.

Huishoudens kunnen zelf niet of nauwelijks zien wat voor een aansluiting ze in huis hebben. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer huishoudens in het land die voor hun gas- en/of elektra-aansluiting een overgedimensioneerde aansluiting hebben. Daarmee betalen ze jaarlijks onnodig honderden euro's te veel aan vastrecht aan hun netbeheerder.

Pleidooi voor actieve benadering

Vereniging Eigen Huis zal er bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de politiek voor pleiten dat netbeheerders de huishoudens met een grotere dan 'reguliere' aansluiting en een gemiddeld verbruik actief gaan benaderen. Netbeheerders moeten volgens de vereniging deze klanten erop attenderen dat een verlaging van de aansluiting wellicht mogelijk is. Hoe de netbeheerders daarbij met de kosten voor het ombouwen van de aansluiting omgaan zal de vereniging meenemen in haar pleidooi.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.