Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Honderden euro's te veel voor aansluiting gas en elektra

Geplaatst op 06 apr 2012 , bijgewerkt 06 apr 2012, 10:00

Er zijn waarschijnlijk veel huishoudens in Nederland die een te grote aansluiting voor gas en/of elektra hebben en daarmee onnodig honderden euro's ...

Er zijn waarschijnlijk veel huishoudens in Nederland die een te grote aansluiting voor gas en/of elektra hebben en daarmee onnodig honderden euro's per jaar te veel betalen. Vereniging Eigen Huis pleit voor een actieve benadering door de netbeheerders, om huishoudens er op te attenderen dat een verlaging van de aansluiting wellicht mogelijk is.

Te grote aansluiting

Door een administratieve fout van netbeheerder Liander kwam aan het licht dat veel huishoudens een grotere gasaansluiting dan noodzakelijk in huis hebben. Liander heeft bij 1000 huishoudens jarenlang het vastrechttarief voor een 'reguliere' aansluiting op gas gerekend, terwijl zij een grotere aansluiting hebben. Na het ontvangen van een naheffing blijkt een groot deel van de huishoudens de installatie te kunnen verkleinen. Daarmee besparen zij honderden euro's per jaar aan vastrechtkosten. Ook bij duizenden bedrijven maakte Liander een dergelijke administratieve fout.

Huishoudens kunnen zelf niet of nauwelijks zien wat voor een aansluiting ze in huis hebben. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer huishoudens in het land die voor hun gas- en/of elektra-aansluiting een overgedimensioneerde aansluiting hebben. Daarmee betalen ze jaarlijks onnodig honderden euro's te veel aan vastrecht aan hun netbeheerder.

Pleidooi voor actieve benadering

Vereniging Eigen Huis zal er bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de politiek voor pleiten dat netbeheerders de huishoudens met een grotere dan 'reguliere' aansluiting en een gemiddeld verbruik actief gaan benaderen. Netbeheerders moeten volgens de vereniging deze klanten erop attenderen dat een verlaging van de aansluiting wellicht mogelijk is. Hoe de netbeheerders daarbij met de kosten voor het ombouwen van de aansluiting omgaan zal de vereniging meenemen in haar pleidooi.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers