Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Btw-verhoging probleem voor nieuwbouwkopers

Geplaatst op 07 mei 2012 , bijgewerkt 07 mei 2012, 14:20

De voorgenomen btw-verhoging van 19 naar 21 % heeft verstrekkende gevolgen voor mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht, maar dat nog niet is opg...

De voorgenomen btw-verhoging van 19 naar 21 % heeft verstrekkende gevolgen voor mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht, maar dat nog niet is opgeleverd. Er zit veelal meer dan anderhalf jaar tussen het moment dat de koop wordt aangegaan en de oplevering van het huis.

Tussen de 20.000 en de 30.000 huishoudens hebben al een huis gekocht dat na 1 oktober, de voorgenomen datum van btw-verhoging- wordt opgeleverd. Zij dreigen 2% extra te moeten betalen die niet in de financiering van het huis zijn voorzien en die zij in veel gevallen ook niet kunnen opbrengen. Dat betekent bij een huis met een koopprijs van 300.000 euro dus een btw-strop van 6.000 euro. Door de strengere financieringsnormen zijn de mogelijkheden om extra geld te lenen sterk beperkt en is de financiële armslag van de huishoudens door dubbele woonlasten al krap.

Vereniging Eigen Huis vindt dat voor de bepaling van het verschuldigde btw-tarief niet het moment van oplevering, maar het moment van aankoop bepalend moet zijn. Wij pleiten dan ook voor een ruimhartige overgangsregeling die kopers die geen mogelijkheid meer hebben om van de koop af te zien volledig ontziet. Bij eerdere BTW-verhogingen was er  een beperkte overgangsregeling. Die regeling hield in dat de bouwtermijnen tot aan het moment van de BTW-verhoging nog werden belast naar het tarief zoals dat gold tot aan het moment van de tariefsverhoging. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers