Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verkoper betaalt mee aan Starterslening

Geplaatst op 11 mei 2012 , bijgewerkt 11 mei 2012, 11:00

In Amersfoort, Apeldoorn betalen huizenverkopers sinds kort mee aan de Starterslening als hun koper deze nodig heeft om de woning te kunnen financier...

In Amersfoort, Apeldoorn betalen huizenverkopers sinds kort mee aan de Starterslening als hun koper deze nodig heeft om de woning te kunnen financieren. Veenendaal gaat naar verwachting deze regeling in juli dit jaar invoeren. De gemeenten vragen een bijdrage in de rente- en beheerskosten om de Starterslening langer te kunnen verstrekken.

Hoe hoog de kosten voor de verkoper uitvallen, hangt van de plaatselijke regeling af. Zo moet in Amersfoort de verkopende partij alle gemeentelijke kosten voor een Starterslening betalen als zijn koper daarvan gebruik wil maken. De bijdrage voor de verkoper is afhankelijk van de grootte van de lening. Amersfoort verstrekt Startersleningen van maximaal € 30.000,-. In dat geval bedraagt het verkopersaandeel € 4.250,-. De Keistad heeft op deze manier sinds begin dit jaar ongeveer dertig Startersregelingen verstrekt.

De gemeente Veenendaal brengt vanaf komende zomer 25% van de gemeentelijke kosten in rekening als een transactie tussen particulieren met behulp van een Starterslening plaatsvindt. Is een woningcorporatie of projectontwikkelaar de verkopende partij, dan betalen zij de helft van de kosten. Daarnaast kunnen projectontwikkelaars bij de gemeente Startersleningen reserveren voor nieuw te bouwen woningen. Bij verkoop betalen zij dan 75% van de kosten.

Doorstromers

Overigens is dit leenstelsel in Veenendaal niet alleen bedoeld voor starters. Ook doorstromers kunnen gebruik maken van de lening, op voorwaarde dat hun oude huis is verkocht. Door een bijdrage van de verkopende partij te vragen, zegt de gemeente twee keer zoveel leningen te kunnen verstrekken aan zowel starters als doorstromers.

Apeldoorn hanteert een vast tarief van € 1.250,- als bijdrage voor de Starterslening. In alle gemeenten is de verkoper niet verplicht aan deze kosten bij te dragen. De consequentie is dan wel dat een starter een woning niet kan financieren. Gaat de verkoper niet akkoord met de kosten, dan wordt de starter geen lening verstrekt.

'Marktpartijen tevreden'

Volgens de gemeenten Amersfoort en Veenendaal reageren verkopers, projectonwikkelaars en makelaars enthousiast op de nieuwe regeling. De gemeenten hopen zo de Startersleningen te behouden nu de overheid hiervoor geen geld meer uittrekt.

Door de economische crisis en de strengere normen van geldverstrekkers wordt het zonder aanvullende financiering voor veel starters erg moeilijk om de woningmarkt te betreden. Martkpartijen zijn volgens de Utrechtse gemeenten daarom graag bereid bij te dragen in de kosten van de Startersleningen om de woningverkoop te stimuleren. Amersfoort en Veenendaal verwachten dat op termijn meer gemeenten hun voorbeeld zullen volgen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers