Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meldpunt regelzucht wegens succes langer open

Geplaatst op 14 mei 2012 , bijgewerkt 14 mei 2012, 14:05

Bij het Meldpunt regelzucht van Vereniging Eigen Huis komen honderden reacties binnen. Veel eigenwoningbezitters delen hun ervaringen wat betreft onb...

Bij het Meldpunt regelzucht van Vereniging Eigen Huis komen honderden reacties binnen. Veel eigenwoningbezitters delen hun ervaringen wat betreft onbegrijpelijke, onnodige of onzinnige regels. Vanwege de grote respons blijft het meldpunt nog de hele maand mei open.

Binnengekomen klachten gaan vaak over strubbelingen met de gemeente of de Welstandscommissie, bij een vergunning voor de verbouwing van een huis. Opvallend is dat vrijwel iedereen het belangrijk vindt dat bouwregels worden nageleefd en dat de gemeente toezicht houdt op verbouwingen. De klachten gaan dan ook vooral over onbegrijpelijke handhaving en toepassing van regels en veel minder vaak over de regels zelf.

Veel mensen hebben de indruk dat er naar gelegenheidsargumenten wordt gezocht om bouwaanvragen af te wijzen, terwijl zij juist verwachten dat er met hen wordt meegedacht over wat wél mogelijk is.

Onbegrijpelijke regelzucht

Vijf voorbeelden van regelzucht die Vereniging Eigen Huis op het meldpunt Regelzucht heeft ontvangen en die exemplarisch zijn voor vele gelijksoortige ergernissen:

  • Een vader wil tussen de bomen in zijn tuin een speelhuisje maken voor zijn kinderen; de gemeente verplicht hem daarvoor bouwtekeningen in drievoud in te leveren, een vergunning aan te vragen en bouwleges te betalen.
  • Een gemeente roept inwoners op bij feestdagen meer te vlaggen, maar rekent vervolgens €125,- aan bouwleges als bewoners voor hun appartementengebouw een vlaggenmast willen plaatsen.
  • Een huiseigenaar vraagt een vergunning om ramen en een deur te maken in een grote kelder onder zijn huis. Meer dan een jaar houden vier ambtenaren de aanvraag telkens op, terwijl later blijkt dat een dergelijke verbouwing vergunning vrij is.
  • Een echtpaar wil zelf een huis laten bouwen. De architect moet vier keer een ander plan maken omdat de Welstandscommissie het ontwerp steeds ‘niet boeiend genoeg’ vindt. Na een gesprek op het gemeentehuis wordt de eerste tekening opnieuw ingediend en opeens wél goedgekeurd.
  • Omdat één van de leden in de welstandscommissie een nieuwe dakkapel op een boerderij niet vindt passen, krijgt de eigenaar hiervoor geen vergunning, hoewel een soortgelijke dakkapel al wel op oude bouwtekeningen voorkomt.

Meldpunt regelzucht

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers