Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Zorgen over consumentenbescherming Gas- en Elektriciteitswet

Geplaatst op 18 jun 2012 , bijgewerkt 18 jun 2012, 14:18

De periodieke evaluatie van de Gas- en  Elektriciteitswet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) schiet danig tekort, vindt Verenigin...

De periodieke evaluatie van de Gas- en  Elektriciteitswet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) schiet danig tekort, vindt Vereniging Eigen Huis.

De bescherming van de consument loopt gevaar nu de NMa de mogelijkheid openlaat om het toezicht op de energietarieven af te schaffen. Daarnaast wil Vereniging Eigen Huis dat de Gas- en Elektriciteitswet het juridisch mogelijk maakt dat particulieren in kleinschalige projecten zelf energie opwekken.

Bescherming

Volgens de Gas- en Elektriciteitswet beschermt de NMa consumenten door leveringstarieven en voorwaarden voor gas en elektra voor kleingebruikers te beoordelen op redelijkheid. De energieleveranciers willen deze toetsing graag afschaffen. De NMa geeft aan dat onderzocht moet worden wanneer dit toezicht kan worden afgeschaft. Vereniging Eigen Huis is fel tegenstander van het afschaffen van toezicht op tarieven en voorwaarden. De energiemarkt is weliswaar open, maar erg ondoorzichtig. Ruim één op de drie consumenten is nog nooit van leverancier of contract gewisseld. Van een goede marktwerking is nog lang geen sprake. Het is dus volgens de vereniging veel te vroeg om al na te denken over het afschaffen van toezicht.

Vergunning

Voor het leveren van elektriciteit of gas is volgens de wet een vergunning nodig van de NMa namens de minister. Particulieren krijgen deze vergunning niet, omdat zij niet aan de leveringszekerheidseisen kunnen voldoen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er meer ruimte moet komen voor particuliere energieopwekkingsinitiatieven en mist een duidelijk advies in de evaluatie hierover van de NMa. De NMa komt nu niet veel verder dan een constatering.

Evaluatie

De Gaswet en de Elektriciteitswet (ook Gas- en Elektriciteitswet genoemd) worden elke vier jaar door de NMa geëvalueerd. In deze wetten is uitvoerig vastgelegd dat daarbij moet worden gekeken naar de doeltreffendheid en de effecten ervan. De evaluatie is 19 juni in de Tweede Kamer besproken.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers