Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘ING stelt verhoging 'vaste' opslag uit

Geplaatst op 22 jun 2012 , bijgewerkt 22 jun 2012, 13:33

ING stelt de verhoging van de opslag op de variabele hypotheekrente voorlopig uit. De bankverzekeraar besloot hiertoe na kritische vragen vanuit de m...

ING stelt de verhoging van de opslag op de variabele hypotheekrente voorlopig uit. De bankverzekeraar besloot hiertoe na kritische vragen vanuit de markt en van klanten. In het najaar wordt duidelijk of ING de verhoging alsnog doorzet.

Begin mei werd duidelijk dat ING en ABN Amro de opslag op de variabele hypotheekrente willen verhogen. Dit was een opmerkelijke stap aangezien de stijging komt door de verhoging van de 'vaste' opslag.

Variabele hypotheekrente bestaat uit een variabel en een vast deel. Het variabele deel is het Euribor-rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar geld leent. Daarbovenop komt het vaste deel, een vooraf vastgestelde opslag. ING wilde deze opslag verhogen, omdat de geldverstrekker naar eigen zeggen zelf ook meer moet betalen om geld te lenen op de kapitaalmarkt. ABN Amro is voorlopig nog wel van plan deze opslag te verhogen.

In de algemene voorwaarden is opgenomen dat banken de renteopslag die zij aan klanten berekenen tussentijds kunnen aanpassen. Er is geen maximum voor de hoogte van deze opslag. Alleen wanneer in de door u ondertekende offerte is opgenomen dat u tijdens de gehele looptijd van de hypotheek een vaste opslag betaalt, kan de bank die opslag niet tussentijds verhogen.

Klacht bij de NMa

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zijn de marges die banken aan hun klanten doorberekenen sterk gestegen. In 2010 was dit voor Vereniging Eigen Huis aanleiding een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). In mei 2011 presenteerde de NMa haar bevindingen maar de toezichthouder zag geen reden in te grijpen.

Opslag in hoger beroep

Eerder hebben diverse geldverstrekkers de opslag verhoogd. Hierover zijn ook al diverse rechtszaken gevoerd, met sterk wisselende resultaten. In 2008 besteedde Vereniging Eigen Huis al aandacht aan de verhoging die geldverstrekker Obvion aan haar klanten doorberekende. In mei dit jaar maakte Obvion bekend alle klanten die tussen november 2004 en november 2008 een nieuwe hypotheek met variabele rente hebben afgesloten volledig te compenseren voor de onterecht berekende hoge renteopslag. Voor klanten die voor november 2004 hun hypotheek afsloten werd deze verhoging al eerder teruggedraaid. 

Wat kunt u doen?

Heeft u een variabele rente met een vaste opslag?

  • Niet altijd zijn er dan voldoende juridische gronden om bezwaar te maken. Lees daarom goed wat er in uw hypotheekofferte en in de algemene voorwaarden staat over de renteopslag.
  • Ga in bezwaar als u van mening bent dat de verhoging in strijd is met de offerte of de algemene voorwaarden.
  • Verwacht u financiële problemen door de opslagverhoging? Meld dit dan bij uw bank.
  • Bent u het niet eens met het antwoord van de bank? Dien dan een klacht in bij een geschillencommissie (bijvoorbeeld het Kifid) of leg de zaak voor aan een rechter.

Meer informatie

Persbericht 30 mei 2011: Blijvende aandacht hypotheekmarges noodzakelijk
Persbericht 30 mei 2012: Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor onrechtmatige verhoging renteopslag

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers