Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Wettelijke regels incassokosten ingevoerd

Geplaatst op 08 jul 2012 , bijgewerkt 08 jul 2012, 22:00

De wettelijke regels voor incassokosten zijn met ingang van deze maand ingevoerd. De regels gelden alleen voor achterstallige rekeningen va...

De wettelijke regels voor incassokosten zijn met ingang van deze maand ingevoerd. De regels gelden alleen voor achterstallige rekeningen van na 1 juli 2012.

Voordat schuldeisers incassokosten mogen berekenen, moeten zij eerst een aanmaning versturen. Hierna heeft de consument veertien dagen de tijd om de rekening te voldoen. Als de nota niet binnen dat tijdsbestek wordt betaald, worden vervolgens ook incassokosten berekend. Hiervoor gelden vaste, maximale percentages.

Vaste percentages

Over de eerste € 2.500 van een rekening mag maximaal 15% aan incassokosten worden berekend. Over de volgende € 2.500 is dat 10%. Op een volgende schuld van € 5.000 of  € 190.000 bedraagt het percentage maximaal respectievelijk 5% en 1%. Bedraagt de rekening meer dan € 190.000, dan mogen de incassokosten niet hoger zijn dan 0,5% van het verschuldigde bedrag.

Incassokosten mogen in geen geval hoger uitvallen dan € 6.775. Wel geldt voor alle achterstallige rekeningen dat de incassokosten na een aanmaning minimaal € 40 bedragen. Naast incassokosten mogen schuldeisers geen andere kosten rekenen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers