Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Actieplan ventilatie nieuwbouwwoningen

Geplaatst op 17 jul 2012 , bijgewerkt 17 jul 2012, 14:05

Het binnenmilieu van nieuwbouwwoningen laat vaak te wensen over. Ventilatiesystemen worden niet goed ontworpen en geïnstalleerd, waardoor bewoners s...

Het binnenmilieu van nieuwbouwwoningen laat vaak te wensen over. Ventilatiesystemen worden niet goed ontworpen en geïnstalleerd, waardoor bewoners soms niet prettig in hun huis leven. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu en minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben daarom met belanghebbende partijen een actieplan opgesteld om woningventilatie op een hoger plan te brengen.

Goede ventilatie is noodzakelijk om de lucht in huis gezond te houden. Sommige energiebesparende maatregelen dragen positief bij aan het binnenmilieu. Tegelijkertijd kan het afdichten van alle kieren ook de toevoer van verse lucht blokkeren en zo de noodzakelijke ventilatie belemmeren. De ventilatie in nieuwbouwwoningen komt nu voornamelijk van ingebouwde mechanische ventilatiesystemen. De praktijk wijst daarentegen uit dat veel van deze installaties niet goed werken.

Ventilatieplan

Het actieplan beslaat elke bouwfase van de nieuwbouwwoning. Bij de eerste schets moet de architect al nadenken over een goed ventilatieplan. De bewoners moeten vervolgens aan het eind van de rit goed worden voorgelicht over het gebruik van het systeem. Momenteel voldoen de ventilatiesystemen niet aan de gestelde kwaliteitseisen, vanaf 2015 kan dit niet meer door de beugel. In dat jaar moeten alle ventilatie-installaties in nieuwe woningen voldoen aan de eisen.

Informatiepunt

Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken geweest bij het opstellen van het plan. De vereniging en de Woonbond werken aan een informatiepunt om bewoners meer bewust te maken en te informeren over het nut van goed ventileren.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.