Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'WOZ-waarde kiezen ook voor 2010-2011'

Geplaatst op 18 jul 2012 , bijgewerkt 18 jul 2012, 11:11

Erfgenamen van woningen kunnen per 1 januari 2012 kiezen welke WOZ-waarde ze opgeven in de aangifte erfbelasting: die van het lopende jaar of het jaa...

Erfgenamen van woningen kunnen per 1 januari 2012 kiezen welke WOZ-waarde ze opgeven in de aangifte erfbelasting: die van het lopende jaar of het jaar daarop. Voor de jaren 2010 en 2011 is er geen keuzemogelijkheid.

De Haarlemse rechtbank oordeelde begin deze maand dat de keuzemogelijkheid in de schenk- en erfbelasting in sommige situaties ook moet gelden voor verkrijgingen in 2010 en 2011. De rechtbank vindt het in strijd met het Europees recht als voor die jaren een veel hogere WOZ-waarde moet worden aangegeven in de aangifte erfbelasting. Dit is het geval als de WOZ-waarde in het jaar van overlijden hoger is vastgesteld dan de WOZ-waarde van de woning het jaar daarop. De Belastingdienst gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Bezwaar tegen aanslag erfbelasting

Heeft u in 2010 of 2011 een woning geërfd? En was de WOZ-waarde van de woning op het moment dat de eigenaar overleed lager dan het jaar erop? Dien dan tijdig bezwaar in tegen de aanslag erfbelasting. U kunt verzoeken de belasting te verlagen vanwege de lagere WOZ-waarde.

Verwijs ter onderbouwing naar de recente jurisprudentie: LJN: BX0869 Rechtbank Haarlem, 9 juli 2012 11/5838, 11/5839. Vermeld ook dat het bezwaar moet worden aangehouden tot in hoger beroep of in cassatie een definitieve uitspraak is gedaan.

Bekijk uw keuzemogelijkheden wat betreft WOZ-waarde

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.