Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'WOZ-waarde kiezen ook voor 2010-2011'

Geplaatst op 18 jul 2012 , bijgewerkt 18 jul 2012, 11:11

Erfgenamen van woningen kunnen per 1 januari 2012 kiezen welke WOZ-waarde ze opgeven in de aangifte erfbelasting: die van het lopende jaar of het jaa...

Erfgenamen van woningen kunnen per 1 januari 2012 kiezen welke WOZ-waarde ze opgeven in de aangifte erfbelasting: die van het lopende jaar of het jaar daarop. Voor de jaren 2010 en 2011 is er geen keuzemogelijkheid.

De Haarlemse rechtbank oordeelde begin deze maand dat de keuzemogelijkheid in de schenk- en erfbelasting in sommige situaties ook moet gelden voor verkrijgingen in 2010 en 2011. De rechtbank vindt het in strijd met het Europees recht als voor die jaren een veel hogere WOZ-waarde moet worden aangegeven in de aangifte erfbelasting. Dit is het geval als de WOZ-waarde in het jaar van overlijden hoger is vastgesteld dan de WOZ-waarde van de woning het jaar daarop. De Belastingdienst gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Bezwaar tegen aanslag erfbelasting

Heeft u in 2010 of 2011 een woning geërfd? En was de WOZ-waarde van de woning op het moment dat de eigenaar overleed lager dan het jaar erop? Dien dan tijdig bezwaar in tegen de aanslag erfbelasting. U kunt verzoeken de belasting te verlagen vanwege de lagere WOZ-waarde.

Verwijs ter onderbouwing naar de recente jurisprudentie: LJN: BX0869 Rechtbank Haarlem, 9 juli 2012 11/5838, 11/5839. Vermeld ook dat het bezwaar moet worden aangehouden tot in hoger beroep of in cassatie een definitieve uitspraak is gedaan.

Bekijk uw keuzemogelijkheden wat betreft WOZ-waarde

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers