Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onrust over Utrechtse asbestproblemen

Geplaatst op 25 jul 2012 , bijgewerkt 25 jul 2012, 11:17

Vereniging Eigen Huis krijgt vragen van ongeruste leden naar aanleiding van de recente asbestproblemen in Utrechtse huurwoningen. Zij maken zich zorg...

Vereniging Eigen Huis krijgt vragen van ongeruste leden naar aanleiding van de recente asbestproblemen in Utrechtse huurwoningen. Zij maken zich zorgen over asbest in hun eigen woning. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een geïsoleerd probleem in een aantal Utrechtse woningen is de onrust in andere delen van Nederland begrijpelijk.

Op deze website vindt u beknopte informatie over asbest. Bij de Rijksoverheid en de Stichting Certificatie Asbest is meer informatie te vinden, zoals veelgestelde vragen en antwoorden over asbest en de Asbest Wegwijzer, een overzicht van typen asbest en plaatsen waar asbest kan worden aangetroffen.

Hechtgebonden asbest

Belangrijk te weten is dat in de meeste gevallen asbest in vaste vorm is verwerkt in platen en panelen (asbest werd verwerkt in cement of in vinyl vloerbedekking). Dit heet ‘hechtgebonden’ en die toepassing vormt een kleiner risico voor de gezondheid dan losse asbestvezels. Zolang het materiaal vast zit, er niet in wordt geboord, gezaagd of gebroken is het risico voor de gezondheid zeer beperkt. Maar bij werkzaamheden aan de woning (zoals het aanbrengen van dakisolatie of een verbouwing) moet het asbesthoudend materiaal deskundig door een gecertificeerd saneringsbedrijf worden afgevoerd.

Losgebonden spuitasbest

In Utrecht is rond het dak en achter boeiboorden ‘losgebonden spuitasbest’ aangetroffen, dat is asbest die bij de bouw tegen de constructie is gespoten. Deze soort en toepassing van asbest is veel gevaarlijker en moet worden afgeschermd en verwijderd. Dat is wat er nu bij de woningen van woningcorporatie Mitros in Utrecht gebeurt.

Meer informatie:

Beknopte informatie over asbest (Vereniging Eigen Huis)
Veelgestelde Vragen over asbest (Stichting Certificatie Asbest)
Asbest wegwijzer (InfoMil)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.