Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Overwaarde benutten vaak onmogelijk

Geplaatst op 30 jul 2012 , bijgewerkt 30 jul 2012, 13:10

Ouderen moeten hun huis verkopen aan een woningcorporatie om met de opbrengst hun zorgkosten te kunnen betalen. Dit opperde econoom Lans Bovenberg a...

Ouderen moeten hun huis verkopen aan een woningcorporatie om met de opbrengst hun zorgkosten te kunnen betalen. Dit opperde econoom Lans Bovenberg afgelopen week in dagblad Trouw. Toch blijkt dat het voor senioren bijna onmogelijk is kapitaal uit hun woning los te weken.

Ouderen hebben vaak met hun eigen woning kapitaal opgebouwd. Hun hypotheek is dan bijna of geheel afgelost. Toch is het erg moeilijk voor ouderen om de overwaarde 'uit de stenen' te kunnen halen. In maart dit jaar overhandigde Vereniging Eigen Huis het rapport 'Het pensioen staat als een huis' aan minister Spies van Binnenlandse Zaken. In dit rapport pleit de vereniging voor de oprichting van een taskforce bestaande uit deskundigen die verkent hoe de overwaarde toch kan worden benut.

Stille reserve

Nederland telt ongeveer 300.000 huishoudens met een laag pensioeninkomen die vaak wel een fors vermogen hebben opgebouwd in hun eigen huis. Deze overwaarde is een stille reserve die kan worden gebruikt als de omstandigheden daar om vragen, bijvoorbeeld om de zorgkosten te kunnen betalen. Veel 65-plussers willen hiervoor wel de overwaarde aanspreken, maar kunnen dat niet omdat hiertoe nauwelijks mogelijkheden bestaan.

Lees ook het persbericht van Vereniging Eigen Huis: Spaarpot eigen huis moet gebruikt kunnen worden

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers