Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Successiewet discrimineert particulieren'

Geplaatst op 03 aug 2012 , bijgewerkt 03 aug 2012, 08:19

De Rechtbank Breda heeft 13 juli 2012 geoordeeld dat de Successiewet particulieren discrimineert ten opzichte van ondernemers. In de Successiewet wo...

De Rechtbank Breda heeft 13 juli 2012 geoordeeld dat de Successiewet particulieren discrimineert ten opzichte van ondernemers. In de Successiewet wordt onderscheid gemaakt tussen het verkrijgen van ondernemingsvermogen en privévermogen, zoals bijvoorbeeld het erven van een woning, en het verkrijgen van ondernemingsvermogen wordt gunstiger behandeld. De rechter vindt dat deze gunstige behandeling verder gaat dan het doel wat ermee wordt gediend: de continuïteit van een onderneming bevorderen.

Het geschil betrof een aanslag successierecht over 2007 waartegen eiser in beroep was gegaan. De rechtbank stelde dat iemand die particulier vermogen uit een nalatenschap verkrijgt zoals een woning, een beroep moet kunnen doen op vergelijkbare vrijstellingen als wanneer iemand ondernemingsvermogen verkrijgt. De uitspraak van de Rechtbank zou mogelijk ook betrekking kunnen hebben op schenkingen.

In hoger beroep

De Belastingdienst gaat vrijwel zeker tegen de uitspraak in hoger beroep bij het Gerechtshof en eventueel in cassatie bij de Hoge Raad. Daarmee kan het nog een lange tijd duren voordat definitief duidelijk wordt of de Successiewet inderdaad ongeoorloofd onderscheid maakt tussen het verkrijgen van privé- en ondernemingsvermogen.
 
Als u nog geen definitief vaststaande aanslag schenk- of erfbelasting heeft kan het - met inachtneming van deze uitspraak van de Rechtbank Breda - wellicht lonen om tegen de betreffende aanslag in bezwaar te gaan. In dat bezwaar verwijst u dan naar de uitspraak van de Rechtbank Breda en verzoekt u vrijstelling van schenk- en erfbelasting toe te passen ter grootte van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Zeer complex

De uitspraak van de Rechtbank Breda is zeer complex en de reikwijdte ervan is niet eenvoudig te doorgronden. Bovendien had de uitspraak betrekking op goederen die gewoonlijk wel bedrijfsvermogen waren maar in dit specifieke geval tot het privé-vermogen behoorden. Het is dan ook verstandig vooraf een fiscaal adviseur of notaris te raadplegen om te beoordelen of het zinvol is om in bezwaar te gaan.

Uitspraak Rechtbank Breda

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers