Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Maatregel overdrachtsbelasting 'lege huls'

Geplaatst op 04 sep 2012 , bijgewerkt 04 sep 2012, 14:55

De koper van een woning die maximaal 3 jaar eigendom is geweest van de verkoper, betaalt geen overdrachtsbelasting bovenop de koopprijs. Dat heeft st...

De koper van een woning die maximaal 3 jaar eigendom is geweest van de verkoper, betaalt geen overdrachtsbelasting bovenop de koopprijs. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën bekendgemaakt. De maatregel ging zaterdag 1 september 2012 in en duurt tot 1 januari 2015.

Deze regeling is niet nieuw maar de termijn van doorverkoop zonder dat overdrachtsbelasting hoeft te worden betaald was bijna altijd beperkt tot 6 maanden. Die termijn is nu opgerekt tot 3 jaar. Helaas is de nieuwe maatregel in de huidige stagnerende vastgoedmarkt grotendeels een lege huls, vindt Vereniging Eigen Huis.

Beperkingen

De belastingmaatregel klinkt inderdaad als een welkome lastenverlichting voor de koper van een woning, als dat huis maximaal 3 jaar daarvoor door de verkoper zelf werd gekocht. In dat geval hoeft de nieuwe koper geen overdrachtsbelasting te betalen en op een woning van € 250.000 scheelt dat € 5.000. Helaas blijken er zulke beperkingen aan de regeling vast te zitten, dat maar weinig mensen er daadwerkelijk iets aan zullen hebben.

Ten eerste geldt de regeling alleen voor toekomstige gevallen, dus voor mensen die nu een huis kopen en dat binnen 3 jaar - door omstandigheden die nu nog onmogelijk zijn te voorzien - alweer willen of moeten verkopen. Alleen in dat geval hoeft de toekomstige koper geen overdrachtsbelasting te betalen. Maar iedereen die nú een huis koopt van iemand die de woning zelf 3 jaar geleden of korter heeft gekocht heeft er niets aan. Op dergelijke bestaande gevallen is de maatregel niet van toepassing en de koper betaalt nog steeds 2 % overdrachtsbelasting bovenop de koopprijs.

Inruilwoning

Voor kopers van nieuwbouwwoningen kan de regeling ook van toepassing zijn als de projectontwikkelaar aanbiedt hun niet-verkochte oude woning op te kopen. De projectontwikkelaar kan deze inruilwoning dan binnen drie jaar gunstig, zonder overdrachtsbelasting doorverkopen. Maar helaas, in deze tijd staan projectontwikkelaars niet te springen om onverkochte woningen van hun nieuwbouwklanten over te nemen.

Situaties als echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, dubbele woonlasten of het overlijden van een partner kunnen ertoe leiden dat een woningeigenaar zijn huis binnen 3 jaar alweer wil of moet verkopen. Hoeveel mensen door dergelijke omstandigheden hun recent gekochte huis weer moeten verkopen is niet bekend. Wel zeker is dat iedereen die de afgelopen 3 jaar een huis heeft gekocht en nu in dergelijke moeilijke omstandigheden verkeert niets aan de maatregel heeft omdat die alleen voor toekomstige gevallen geldt. Vereniging Eigen Huis had graag gezien dat deze groep woningverkopers ook een beroep had kunnen doen op deze gunstige maatregel.

Lees meer over het besluit en de maatregel

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers