Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Transporttarieven stroom en gas omhoog

Geplaatst op 08 okt 2012 , bijgewerkt 08 okt 2012, 08:48

De transporttarieven die de regionale netbeheerders rekenen voor stroom en gas stijgen, net als  in 2012,  ook in 2013. Kleinverbruikers ga...

De transporttarieven die de regionale netbeheerders rekenen voor stroom en gas stijgen, net als  in 2012,  ook in 2013. Kleinverbruikers gaan op jaarbasis € 10 tot € 20 aan de netbeheerder meer betalen voor stroom aan de netbeheerder. Eenzelfde verhoging wordt ook voor gas doorberekend aan de consument. 

Dit blijkt uit de tariefvoorstellen van de netbeheerders. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de voorstellen nog wel goedkeuren, maar de ervaring leert dat de NMa dit meestal doet. 

Westland Infra is een uitzondering. Deze netbeheerder stelt noodgedwongen de stroomtarieven naar beneden bij. De NMa gaf deze netbeheerder in het verleden onterecht te veel ruimte, waardoor Westland Infra de tarieven behoorlijk kon opschroeven. Na een rechterlijke uitspraak moet de netbeheerder de tarieven daarom in 2013 bijstellen.

In 2012 was Enexis de enige netbeheerder die de tarieven niet tot het maximale toegestane bedrag verhoogde. Het bedrijf stelde voor kleingebruikers een verhoging van 11% voor. Uiteindelijk rekende deze netbeheerder 2,5% door aan de consument.

X-factor

De verhoging van de tarieven komt door een maatregel van de NMa. De NMa hanteert namelijk als kader voor de tarieven van de netbeheerders al een tijd een negatieve x-factor. De x-factor moet  ervoor zorgen dat netbeheerders zo efficiënt mogelijk werken. Maar een negatieve x-factor werkt volgens Vereniging Eigen Huis averechts. Netbeheerders krijgen hierdoor juist de ruimte om hun tarieven te laten stijgen. De negatieve x-factor werkt ongewenste overwinsten in de hand en hier is Vereniging Eigen Huis het niet mee eens. Wij zullen daarom aankloppen bij de NMa.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.