Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Plan beperking aftrek onuitvoerbaar'

Geplaatst op 12 okt 2012 , bijgewerkt 12 okt 2012, 11:04

Het wetsvoorstel uit het Lenteakkoord om de hypotheekrenteaftrek te beperken is buitengewoon complex en is praktisch onuitvoerbaar. Dat zegt de ...

Het wetsvoorstel uit het Lenteakkoord om de hypotheekrenteaftrek te beperken is buitengewoon complex en is praktisch onuitvoerbaar. Dat zegt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Volgens de NOB zijn twee duidelijke oorzaken aan te wijzen die het voornemen van het demissionaire kabinet nauwelijks te doorgronden maken. Per 1 januari 2013 gaat het overgangsrecht in, waardoor een onderscheid ontstaat tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Bij nieuwe hypotheekleningen moet vanaf komend jaar daadwerkelijk ook iedere maand worden afgelost.

Splitsing

De NOB vreest een splitsing tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Mensen met een bestaande hypotheek hoeven niet te vrezen voor beperking van de hypotheekrenteaftrek. Alleen als zij hun huidige hypotheek willen verhogen, moet het aanvullende gedeelte minimaal annuïtair worden afgelost om het recht op aftrek te behouden.

Wie na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit is verplicht deze annuïtair af te lossen en ziet over een periode van 30 jaar de hypotheekaftrek geleidelijk afnemen tot nul. Volgens sommige juristen houdt het voorgenomen onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken voor de rechter geen stand.

Wetgeving

De aflosverplichting leidt volgens de fiscalistenorde bovendien tot complexe wetgeving wanneer iemand door bijvoorbeeld werkloosheid of echtscheiding niet meer hieraan kan voldoen. Nu wordt dat tussen de huiseigenaar en de geldverstrekker onderling geregeld.

Volgens de NOB en de economen Lans Bovenberg en Bas Jacobs bevordert het wetsvoorstel absoluut niet het zo gewenste herstel van de woningmarkt. Jacobs denkt dat een algehele verplichting tot aflossen de doorstroming juist blokkeert.

Vereniging Eigen Huis uitte eind vorige maand al haar zorgen over de consequenties van het Lenteakkoord voor de woningmarkt in een brief aan de informateurs. Als het nieuwe kabinet de plannen uit het Lenteakkoord overneemt, leidt dit tot fors minder transacties en dalende huizenprijzen, zo waarschuwde de vereniging.

Lees meer over de oproep van Vereniging Eigen Huis aan de informateurs
Lees meer over een annuïteitenhypotheek

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers