Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Niet verplicht naar notaris voor koopakte

Geplaatst op 22 okt 2012 , bijgewerkt 22 okt 2012, 12:09

Ook in de toekomst mogen consumenten of makelaars de koopakte voor een huis gewoon zelf blijven opstellen. Minister Opstelten (Veiligheid en Jus...

Ook in de toekomst mogen consumenten of makelaars de koopakte voor een huis gewoon zelf blijven opstellen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangeven dat hij geen aanleiding ziet om het ondertekenen van de akte verplicht onder te brengen bij de notaris.

Al sinds jaar en dag lobbyen notarissen ervoor dat kopers niet alleen voor de overdracht (levering) maar ook voor de koopakte verplicht naar de notaris moeten. Dit onder het motto van kwaliteit, fraudepreventie en zorgvuldigheid. Verplichte ondertekening bij de notaris zou de beroepsgroep ca. 47 miljoen euro opleveren volgens de brief van Opstelten.

Reden voor afwijzing

Reden voor de minister is dat de ondertekening van de koopakte bij de makelaar nu weinig tot geen problemen oplevert. Bovendien neemt het sluiten van het koopcontract bij de notaris meer geld en tijd in beslag voor burgers. Terwijl het doel van het kabinet is om de regeldruk en administratieve lasten bij burgers te verminderen.

Keuzevrijheid

Vereniging Eigen Huis is blij met de beslissing en heeft hier ook voor gepleit. Kopers en verkopers moeten keuzevrijheid hebben. Wie wil, kan een notaris inschakelen bij het koopcontract, maar het hoeft niet. 

Download de brief van minister Opstelten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers