Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Niet verplicht naar notaris voor koopakte

Geplaatst op 22 okt 2012 , bijgewerkt 22 okt 2012, 12:09

Ook in de toekomst mogen consumenten of makelaars de koopakte voor een huis gewoon zelf blijven opstellen. Minister Opstelten (Veiligheid en Jus...

Ook in de toekomst mogen consumenten of makelaars de koopakte voor een huis gewoon zelf blijven opstellen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangeven dat hij geen aanleiding ziet om het ondertekenen van de akte verplicht onder te brengen bij de notaris.

Al sinds jaar en dag lobbyen notarissen ervoor dat kopers niet alleen voor de overdracht (levering) maar ook voor de koopakte verplicht naar de notaris moeten. Dit onder het motto van kwaliteit, fraudepreventie en zorgvuldigheid. Verplichte ondertekening bij de notaris zou de beroepsgroep ca. 47 miljoen euro opleveren volgens de brief van Opstelten.

Reden voor afwijzing

Reden voor de minister is dat de ondertekening van de koopakte bij de makelaar nu weinig tot geen problemen oplevert. Bovendien neemt het sluiten van het koopcontract bij de notaris meer geld en tijd in beslag voor burgers. Terwijl het doel van het kabinet is om de regeldruk en administratieve lasten bij burgers te verminderen.

Keuzevrijheid

Vereniging Eigen Huis is blij met de beslissing en heeft hier ook voor gepleit. Kopers en verkopers moeten keuzevrijheid hebben. Wie wil, kan een notaris inschakelen bij het koopcontract, maar het hoeft niet. 

Download de brief van minister Opstelten

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.