Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Maak restschuld direct aftrekbaar

Geplaatst op 09 nov 2012 , bijgewerkt 09 nov 2012, 14:49

Huizenverkopers met een restschuld moeten voor 1 januari 2013 de kosten en de rente hiervan fiscaal kunnen aftrekken, vindt Vereniging Eigen Hui...

Huizenverkopers met een restschuld moeten voor 1 januari 2013 de kosten en de rente hiervan fiscaal kunnen aftrekken, vindt Vereniging Eigen Huis. Anders wordt een tegengesteld belang gecreëerd tussen de koper en verkoper van een woning.

Vooral starters zijn erbij gebaat voor de jaarwisseling een woning te kopen. Per 1 januari 2013 is immers een annuïtaire hypotheek verplicht om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit leidt tot hogere lasten voor de aanvrager. De verkoper daarentegen kan pas vanaf volgend jaar de rente over zijn restschuld die in 2013 is ontstaan aftrekken.

Onwenselijk

Vereniging Eigen Huis acht deze situatie uiterst onwenselijk. De vereniging pleit er daarom voor om de aftrekmogelijkheid van de kosten en rente van de restschuld per direct in te voeren. 

Het tegengestelde belang tussen koper en verkoper wordt overigens voorkomen als de koopovereenkomst in 2012 is getekend en de eigendomsoverdracht bij de notaris in 2013 plaatsvindt. In dat geval kan de verkoper de rente over zijn eventuele restschuld wel fiscaal aftrekken en ontloopt de koper de annuïtaire aflossingsplicht. Dit kan omdat de restschuld pas na de daadwerkelijke eigendomsoverdracht ontstaat. Het tekenen van een koopovereenkomst is voldoende om onder de nieuwe aflossingeisen van 2013 te vallen. De politiek kan hier nog verandering in brengen.

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.