Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NMa: Overstappen eng, maar lonend

Geplaatst op 15 nov 2012 , bijgewerkt 15 nov 2012, 14:08

Sinds de energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd zijn er veel nieuwe energieaanbieders bij gekomen. Dat is gunstig, want nu concurreren energiebedrij...

Sinds de energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd zijn er veel nieuwe energieaanbieders bij gekomen. Dat is gunstig, want nu concurreren energiebedrijven met elkaar. De Nederlandse Mededingingsautoriteit berekende dat overstappen een gemiddeld voordeel kan opleveren van € 488 op jaarbasis. Toch is 64% van de huishoudens nog nooit veranderd van energieleverancier.

Daar hebben zij zo hun redenen voor, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Veel leden zijn bang dat de klantenservice van de nieuwe energieleverancier slecht is en dat er fouten in hun energierekening sluipen. Een ander veelgehoord bezwaar is dat overstappen moeilijk is en problemen oplevert. De grote energieaanbieders hebben miljoenen klanten en willen deze graag behouden. Ze doen er daarom weinig aan om deze consumenten de voordelen van overstappen te laten inzien.

Voordeel

Integendeel, sommige leveranciers doen het tegenovergestelde en informeren hun klanten over de mogelijke risico’s van overstappen. Terwijl overstappen de moeite is; de NMa berekende dat het € 488 kan schelen op de jaarrekening.

Overstappen

Om voor huiseigenaars de overstap naar een andere leverancier gemakkelijker te maken, is Vereniging Eigen Huis in 2009 begonnen met de Collectieve Inkoop Energie. Er zijn inmiddels acht inkooprondes geweest, waarvoor zich in totaal ruim 455.000 mensen hebben ingeschreven. Ruim 150.000 mensen vonden het aanbod dat ze naar aanleiding daarvan kregen reden om daadwerkelijk over te stappen.

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw energierekening? Schrijf u voor 26 november 2012 vrijblijvend in op collectieveenergie.nl.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers