Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kadaster: huizenverkoop trekt iets aan

Geplaatst op 19 nov 2012 , bijgewerkt 19 nov 2012, 12:45

De huizenverkoop in Nederland is in oktober aangetrokken ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit recente cijfers van het Kadaster. Er ...

De huizenverkoop in Nederland is in oktober aangetrokken ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit recente cijfers van het Kadaster.

Er werden bijna 20% meer huizen verkocht dan een maand eerder. In oktober werden 8507 woningen verkocht terwijl in september 7143 woningen van eigenaar wisselden. Het aantal verkochte woningen lag vorige maand nog altijd 10% lager dan in oktober 2011. De gemiddelde koopsom lag vorige maand met 214.546 euro ruim 2000 euro lager dan in september. In oktober 2011 gingen woningen nog voor gemiddeld 237.499 euro van de hand. Van alle woningtypen werden er in oktober minder verkocht dan een jaar eerder, maar meer dan in september dit jaar. Hoekwoningen waren het meest in trek, de verkoop van appartementen verloopt het slechtst.

Stijging in Limburg

Vooral in de provincie Limburg werden meer huizen verkocht dan in september. Daar was een stijging te zien van ruim 36%. Ten opzichte van vorig jaar stegen de cijfers alleen in Overijssel. In Zeeland dalen de woningverkopen hard. Er werden in oktober 26% minder huizen verkocht dan een jaar eerder. Zeeland is de enige provincie waar in oktober minder huizen werden verkocht dan in september.

Verschillende peilmomenten

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van eenzelfde woning eerder, namelijk vanaf het moment dat de ontbindende voorwaarde(n) in de koopakte is verlopen. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

(bron NVM)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers