Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Afval verminderen is goed haalbaar

Geplaatst op 20 nov 2012 , bijgewerkt 20 nov 2012, 14:51

Met 538 kilo huishoudelijk afval per persoon per jaar staat Nederland in de Europese top-10 van grootste afvalproducenten. ‘Dat kan beter’, aldus...

Met 538 kilo huishoudelijk afval per persoon per jaar staat Nederland in de Europese top-10 van grootste afvalproducenten. ‘Dat kan beter’, aldus Vera Dalm van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Dalm: ‘Tien procent van ons huishoudelijk afval is eenvoudig te vermijden, zonder daarvoor veel moeite te hoeven doen.’ Als iedereen minder eten zou weggooien en een brievenbussticker zou plakken scheelt dat per jaar al ruim 800 miljoen kilo aan afval. Dit is vergelijkbaar met 117.000 volle vuilniswagens. In de Europese week van de afvalvermindering van 17 t/m 25 november voert Milieu Centraal campagne om met eenvoudige maatregelen tien procent van het huishoudelijke afval te verminderen.

Grootste klappers

Minder eten weggooien en een brievenbussticker tegen reclamedrukwerk leveren dus de grootste besparingen op: respectievelijk 579 en 238 miljoen kilo per jaar. Voedselafval is het grootste deel van ons huishoudelijk afval: bijna 1,2 miljard kilo per jaar. Omgerekend is dat is zo'n 70 kilo per persoon per jaar. De helft hiervan is volgens Milieu Centraal makkelijk te vermijden door op maat eten in te kopen en op maat te koken.
Een op de zes huishoudens heeft al een brievenbussticker, vooral bekend als nee/nee of nee/ja sticker. Daarmee wordt nu al 48 miljoen kilo per jaar aan papier bespaard. Iedere extra sticker bespaart bijna 40 kilo aan papier per jaar.

Plastic tasjes

Winst valt ook nog te behalen door het reduceren van plastic tasjes en eenmalige petflesjes Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch worden nog altijd  jaarlijks 740 miljoen plastic tasjes weggegooid en  54 miljoen plastic flesjes. Door flesjes vaker te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 21 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers