Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Executieveiling straks ook online

Geplaatst op 22 nov 2012 , bijgewerkt 22 nov 2012, 13:22

Particulieren kunnen straks ook online bieden op een huis tijdens een executieveiling. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (VVD)&nbs...

Particulieren kunnen straks ook online bieden op een huis tijdens een executieveiling. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie.

Als particulieren meer mogelijkheden krijgen om aan executieveilingen mee te doen moet dat de opbrengst ten goede komen, hoopt Opstelten. Nu zijn vooral handelaren op executieveilingen actief. Zij houden met onderlinge prijsafspraken de prijzen vaak laag. Hierdoor lijden de geldverstrekkers verlies en blijft de verkoper met een restschuld zitten. Vorig jaar legde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) veertien handelaren nog een boete op wegens kartelvorming.

Aantrekkelijker

Om executieveilingen voor particulieren aantrekkelijker te maken, moet het aanbod gemakkelijker online zijn te vinden, zo schrijft Opstelten. Ook kunnen zij een te veilen woning van tevoren te bezichtigen. Tijdens de veiling zal een notaris controleren of het biedingsproces eerlijk verloopt en of iedereen dezelfde kansen krijgt.

Vereniging Eigen Huis is blij met het wetsvoorstel en hoopt dat hiermee executieveilingen transparanter verlopen. Wel wijst de vereniging erop dat een executieveiling een allerlaatste redmiddel moet zijn als een woningbezitter niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Geldverstrekkers gaan vaak te snel over tot veilen om zodoende zo snel mogelijk van probleemdossiers af te zijn. Volgens de vereniging moeten zij meer onderhandse verkoop stimuleren.

Lees ook: NMa beboet huizenhandelkartel

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.