Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Executieveiling straks ook online

Geplaatst op 22 nov 2012 , bijgewerkt 22 nov 2012, 13:22

Particulieren kunnen straks ook online bieden op een huis tijdens een executieveiling. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (VVD)&nbs...

Particulieren kunnen straks ook online bieden op een huis tijdens een executieveiling. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie.

Als particulieren meer mogelijkheden krijgen om aan executieveilingen mee te doen moet dat de opbrengst ten goede komen, hoopt Opstelten. Nu zijn vooral handelaren op executieveilingen actief. Zij houden met onderlinge prijsafspraken de prijzen vaak laag. Hierdoor lijden de geldverstrekkers verlies en blijft de verkoper met een restschuld zitten. Vorig jaar legde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) veertien handelaren nog een boete op wegens kartelvorming.

Aantrekkelijker

Om executieveilingen voor particulieren aantrekkelijker te maken, moet het aanbod gemakkelijker online zijn te vinden, zo schrijft Opstelten. Ook kunnen zij een te veilen woning van tevoren te bezichtigen. Tijdens de veiling zal een notaris controleren of het biedingsproces eerlijk verloopt en of iedereen dezelfde kansen krijgt.

Vereniging Eigen Huis is blij met het wetsvoorstel en hoopt dat hiermee executieveilingen transparanter verlopen. Wel wijst de vereniging erop dat een executieveiling een allerlaatste redmiddel moet zijn als een woningbezitter niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Geldverstrekkers gaan vaak te snel over tot veilen om zodoende zo snel mogelijk van probleemdossiers af te zijn. Volgens de vereniging moeten zij meer onderhandse verkoop stimuleren.

Lees ook: NMa beboet huizenhandelkartel

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.