Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Versoepeling hypotheekregels is wél mogelijk

Geplaatst op 27 dec 2012 , bijgewerkt 27 dec 2012, 12:08

Brussel is niet zo onverbiddelijk als minister Dijsselbloem van Financiën beweert, meent Vereniging Eigen Huis. Er zijn wel mogelijkheden om de hypot...

Brussel is niet zo onverbiddelijk als minister Dijsselbloem van Financiën beweert, meent Vereniging Eigen Huis. Er zijn wel mogelijkheden om de hypotheekregels flexibel toe te passen.

Vanaf januari moeten nieuwe hypotheken in dertig jaar verplicht worden afgelost. Daardoor worden hypotheken duurder en kunnen huizenkopers minder lenen. Dat maakt het met name voor starters lastig om de financiering voor een eigen huis rond te krijgen.

Minister Dijsselbloem zegt dat hij de regel niet kan aanpassen omdat Brussel erop staat dat Nederland de woningmarkt weer in balans brengt. Volgens Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, zijn er wel mogelijkheden om de regels te versoepelen én Brussel tevreden te houden: "Bijvoorbeeld door de renteaftrek op basis van een fictief annuïtair schema af te bouwen in plaats van het verplicht afsluiten van een annuïteitenhypotheek. Dit biedt ruimte voor meer maatwerk en laat ook ruimte voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Dat kan een oplossing zijn voor starters die aan het begin van hun loopbaan staan en een goede kans maken later meer te gaan verdienen."

Begin december stuurde Vereniging Eigen Huis een brief aan de Eerste Kamer over dit onderwerp. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers