Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Grondprijzen moeten drastisch omlaag'

Geplaatst op 28 jan 2013 , bijgewerkt 28 jan 2013, 23:00

Gemeenten moeten hun grondprijzen flink verlagen om een impuls te geven aan de nieuwbouw. Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie ...

Gemeenten moeten hun grondprijzen flink verlagen om een impuls te geven aan de nieuwbouw. Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland tegenover nu.nl.

Volgens Brinkman zouden de prijzen voor bouwkavels zeker 10% goedkoper kunnen, zeker nu door de crisis bouwgrond veel minder waard is geworden. Toch handelen gemeenten niet snel genoeg hiernaar, vindt Brinkman.

Woekerprijzen

De grondprijzen zijn in de jaren negentig explosief gestegen en dragen zo bij aan de hoge prijzen voor nieuwbouwwoningen. Grond met een agrarische bestemming kost zo'n € 4 per vierkante meter, terwijl voor bouwgrond voor koopwoningen nog steeds een woekerprijs van gemiddeld € 400 per vierkante meter wordt gevraagd.

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor lagere grondprijzen om de nieuwbouw te stimuleren, zeker gezien de slechte marktomstandigheden. Dit standpunt verwoordde de vereniging al eerder bij de speciale onderzoekscommissie Huizenprijzen van de Tweede Kamer. Ook de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB pleit voor een forse verlaging van de grondprijzen.

In tegenstelling tot Bouwend Nederland vindt Vereniging Eigen Huis dat ook op de bouwkosten van nieuwbouwwoningen flink moet worden bezuinigd. Dit kan door efficiënter te bouwen en door de zogenoemde faalkosten terug te dringen.

Lees hier het commentaar van Vereniging Eigen Huis voor de onderzoekscommissie Huizenprijzen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers