Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Verhuurvergunning melkkoe gemeenten'

Geplaatst op 14 mrt 2013 , bijgewerkt 14 mrt 2013, 14:32

Sommige gemeenten vragen veel geld voor een tijdelijke verhuurvergunning. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging v...

Sommige gemeenten vragen veel geld voor een tijdelijke verhuurvergunning. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Door de aanhoudende crisis op de woningmarkt kampen veel woningbezitters met dubbele lasten nu het langer duurt een woning te verkopen. Een mogelijkheid om de lasten te drukken is de oude woning te verhuren op basis van de Leegstandswet. Hiervoor heeft de verhuurder wel een vergunning nodig van zijn gemeente.

Forse prijzen

Almere spant de kroon in het NVM-onderzoek. De polderstad verhoogde het tarief voor de tijdelijke verhuurvergunning in één keer van 72,85 euro naar 375 euro - een stijging van 400%. Ook de vergunningen van de gemeenten Amsterdam (154,50 euro), Den Haag (143,70 euro) en Utrecht (87,70 euro) zijn fors aan de prijs.

Een aantal gemeenten verlaagde juist het tarief vanwege de ernstige situatie op de woningmarkt. Zo vragen de gemeenten Groningen en Hof van Twente minder dan 50 euro voor een tijdelijke verhuurvergunning. Rotterdam brengt zelfs helemaal geen kosten in rekening.

De Tweede Kamer debatteert 14 maart over tijdelijke verhuur en de versoepeling van de Leegstandswet. De NVM roept Den Haag op de tariefstijgingen te stoppen. Vereniging Eigen Huis herkent de cijfers van de makelaarsorganisatie en steunt de oproep.   

Lees meer in het dossier tijdelijke verhuur 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers