Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Regels tijdelijke verhuur versoepeld

Geplaatst op 27 mrt 2013 , bijgewerkt 27 mrt 2013, 15:50

De regelgeving rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen wordt versoepeld. De Tweede Kamer stemde in met een aanpassing van de Leegstan...

De regelgeving rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen wordt versoepeld. De Tweede Kamer stemde in met een aanpassing van de Leegstandwet.

Naar verwachting worden de nieuwe regels nog voor de zomer van kracht. Dit betekent onder andere dat de eigenaar van de woning zelf de huurprijs mag bepalen en niet meer de gemeente. Ook mogen te koop staande woningen onder voorwaarden meerdere malen tijdelijk worden verhuurd. De maximale verhuurperiode voor koopwoningen blijft 5 jaar.

De versoepelde regelgeving geldt ook voor leegstaande kantoren en voor sloop- en renovatiewoningen. Voor leegstaande kantoren wordt de maximale verhuurperiode verlengd naar 10 jaar. Dit moet onder meer een impuls geven aan de ombouw van kantoor- naar woonruimte. De maximale verhuurperiode voor sloop- en renovatiewoningen is vastgesteld op 7 jaar.

Vergunning

Eigenaren die hun te koop staande woning willen verhuren onder de Leegstandwet moeten daarvoor nog wel een vergunning aanvragen bij de gemeente. Hiermee kan worden aangetoond dat de verhuurperiode ook echt eindigt na de afgesproken termijn. Bovendien geldt de normale huurbescherming dan niet. Zowel de eigenaar als de geldverstrekker hebben dan de zekerheid dat de woning bij latere verkoop leeg kan worden opgeleverd.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Als deze instemt, treedt de nieuwe regeling per 1 juli 2013 in werking. Ook nam de Tweede Kamer een motie aan waarin minister Blok wordt verzocht samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te onderzoeken of verdere vereenvoudigingen mogelijk zijn. 

Vereniging Eigen Huis is blij met het wetsvoorstel en de motie. Tijdelijke verhuur kan een voorlopige oplossing zijn voor huiseigenaren die door de crisis op de woningmarkt langdurig met dubbele lasten kampen.  Ook voegt het meer flexibiliteit toe aan de woningmarkt.

Lees meer in het Dossier tijdelijke verhuur

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers