Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bouwers komen beloftes niet na

Geplaatst op 25 apr 2013 , bijgewerkt 25 apr 2013, 11:47

In 72% van de gevallen blijkt de beloofde EPC-norm in huizen niet te worden gehaald. Bij 13 van de 20 huizen bleek de energiezuinigheid minder dan op...

In 72% van de gevallen blijkt de beloofde EPC-norm in huizen niet te worden gehaald. Bij 13 van de 20 huizen bleek de energiezuinigheid minder dan op papier was afgesproken, blijkt uit onderzoek van Adviesbureau DWA.

De EPC (energieprestatiecoëfficiënt )-norm staat voor de energiezuinigheid van een huis. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger de woning. De EPC-berekening is verplicht bij het aanvragen van een bouwvergunning door de bouwer. Maar als de vergunning eenmaal is afgegeven, ziet eigenlijk niemand er meer op toe dat de gemaakte afspraken daadwerkelijk worden nagekomen. Uit onderzoek van Adviesbureau DWA blijkt het vooral mis te gaan met de warmteweerstand van ramen. Volgens Jaap Neeleman, onderzoeker bij DWA, zit de kennis eenvoudigweg niet op de goede plek. ‘Veel bouwers kunnen geen EPC maken, laat staan aanpassen.’ Met de Neprom, Aedes, de NVB en Bouwend Nederland maakt Neeleman zich hard voor een verplichte oplevertoets die is gekoppeld aan het energielabel nieuwbouw. Minister Blok komt naar verwachting binnen een maand met een aangepast wetsvoorstel.

Schokkend

John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, noemt de onderzoeksresultaten ‘schokkend’. ‘Als je een huis koopt, ga je ervan uit dat er wordt gebouwd zoals is afgesproken. Vergelijk het met een auto. Als de dealer jou verteld dat die 1 op 23 rijdt en in praktijk blijkt dit 1 op 16 te zijn, dan voel je je toch beduveld.’ Mensen kopen misschien twee of drie keer in hun leven een nieuwbouwwoning en betalen daar vaak de hoofdprijs voor. Dan moeten ze daarbovenop niet nog meer extra kosten krijgen. ‘Als de EPC-norm ondermaats is, moet een nieuwbouwkoper bijvoorbeeld meer gas verstoken dan was afgesproken om het huis warm te krijgen’.

EPC

De EPC is sinds 1995 een instrument van het Nederlandse klimaatbeleid. Door energiebesparing en toepassing van duurzame energie wordt de verbranding van fossiele brandstoffen beperkt. 

Op onze site leest u meer over de EPC-norm.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers