Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamervragen over erfpacht Amsterdam

Geplaatst op 19 jun 2013 , bijgewerkt 19 jun 2013, 12:09

Kamerlid Barbara Visser van de VVD heeft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) schriftelijke vragen gesteld over het erfpachtvoorstel van de geme...

Kamerlid Barbara Visser van de VVD heeft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) schriftelijke vragen gesteld over het erfpachtvoorstel van de gemeente Amsterdam. Visser wil weten wat de grenzen zijn aan de voorwaarden die gemeenten kunnen stellen aan erfpacht en of de minister de mening van de VVD deelt dat het onwenselijk is dat de gemeente erfpacht inzet om inkomsten te genereren.

De gemeente Amsterdam werkt aan nieuwe erfpachtvoorwaarden, omdat het huidige stelsel complex, onduidelijk en risicovol is. Aan het einde van een tijdvak maakt de canon vaak een enorme sprong omhoog, wat de woningbezitter steeds vaker in financiële problemen brengt.

In het voorstel van de gemeente verandert de canon door indexering met de inflatie geleidelijker, maar volgens Vereniging Eigen Huis valt de erfpachtcanon in de plannen van de gemeente over een periode van vijftig jaar genomen tientallen procenten hoger uit dan nu het geval is. De vereniging pleit voor een stelsel dat de mogelijkheid van afkoop biedt, als alternatief voor eigen grond.

Lees hier de Kamervragen:
Kamervragen Barbara Visser (VVD) aan minister Stef Blok

Zie ook:
VEH wijst erfpachtvoorstel gemeente af

Dossier: Particuliere erfpacht

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers