Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Protest tegen importheffing zonnepanelen

Geplaatst op 24 jun 2013 , bijgewerkt 24 jun 2013, 14:05

Vereniging Eigen Huis heeft maandag met Aedes, de Woonbond, e-Decentraal en Natuur & Milieu een brief gestuurd naar de Europese Commissie. In de brief verzoeken de partijen het besluit over de importheffing op Chinese zonnepanelen te heroverwegen.

In de brief stellen de organisaties dat een importheffing de installatiekosten van zonnepanelen met 25 procent verhoogt. Hierdoor komt de betaalbaarheid van zonnepanelen in het geding en worden de milieudoelstellingen ook mogelijk minder snel behaald. Daarnaast verzoeken de vijf ondertekenaars eurocommissaris De Gucht verder inconsistent beleid omtrent zonnepanelen te vermijden. Vereniging Eigen Huis vindt dat er al genoeg wordt gejojood met zonnepanelen.

Als de importheffing standhoudt, is de aanschafdrempel om te investeren in zonnepanelen hoger. Wel blijven zonnepanelen nog steeds rendabel. De prijzen keren namelijk terug naar het niveau van vorig jaar. Ook toen leverden de panelen meer op dan de ze kostten. Milieu Centraal berekende het rendement van zonnepanelen. Als de aanschafprijs van zes zonnepanelen van 2.900 euro naar 3.100 euro stijgt, is het rendement van de investering, volgens Milieu Centraal, nog steeds vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening.

Onderhandelingen met China

In de afgelopen maanden zijn verschillende Europese zonnepanelenfabrikanten failliet gegaan. Europese fabrikanten geven China hiervan de schuld. Doordat Chinese fabrikanten in hun land subsidie krijgen op zonnepanelen, kunnen zij zonnestroomsystemen ver onder de kostprijs verkopen op de Europese markt. De Europese Commissie heeft de bal inmiddels bij China neergelegd. Als Chinese fabrikanten de panelen tegen een eerlijke prijs gaan verkopen op de Europese markt, is een heffing niet langer nodig. Als China Europa niet tegemoet komt, zal de heffing vanaf augustus mogelijk stijgen naar gemiddeld 47,6%.

Lees de brief die de vijf partijen naar de Europese Commissie stuurden.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers