Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH start met bouwkundige diensten in Groningen

Geplaatst op 30 jul 2013 , bijgewerkt 30 jul 2013, 12:21

Vereniging Eigen Huis is gestart met bouwkundige dienstverlening op maat voor inwoners van door aardbevingen getroffen gebieden in Groningen. Het betreft een bouwkundige opname, ofwel een nulmeting, en een contra-expertise.

Update: deze dienst bieden wij niet meer aan.

Inwoners die op dit moment nog geen schade hebben, maar zich wel zorgen maken over mogelijk toekomstige schade, kunnen een nulmeting laten uitvoeren. Daarbij wordt de bouwkundige staat van hun woning in een rapport vastgelegd. Mocht er later alsnog schade ontstaan, dan kan een nulmeting helpen om aan te tonen dat er sprake is van nieuwe schade.

Mensen die schade aan hun huis hebben en het niet eens zijn met de schadeopname via de NAM, kunnen nu een contra-expertise aanvragen bij Vereniging Eigen Huis.

Het aantal aardbevingen in het gaswinningsgebied in Groningen is de laatste jaren toegenomen. Bij de NAM zijn veel schadeclaims ingediend. Vereniging Eigen Huis vindt dat het bedrijf alle schade ontstaan door gaswinning, dus ook de waardevermindering van woningen, moet vergoeden.

Schadevergoeding

Minister Kamp van Economische Zaken heeft inmiddels toegezegd voor het einde van dit jaar met een schadevergoedingsregeling te komen voor huiseigenaren die met schade kampen. De NAM heeft zich echter, ook na herhaald aandringen, nog niet willen uitlaten over aansprakelijkheid voor waardevermindering van woningen.

De minister heeft de uitkomsten van het (nog steeds niet gepubliceerde) rapport naar waardedalingen alvast meegedeeld. Volgens dit rapport is er op dit moment nog geen sprake van aantoonbare significante waardedaling als gevolg van aardbevingen. Vereniging Eigen Huis zet grote vraagtekens bij deze conclusie. De vereniging onderzoekt de mogelijkheden om een tegenonderzoek te laten uitvoeren.

Lees hier meer over wat wij voor u kunnen doen
Zie ook onze brief naar de NAM van 25 juli 2013
Zie ook ons dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers