Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaar duurder uit met waterschapslasten

Geplaatst op 20 aug 2013 , bijgewerkt 20 aug 2013, 11:41

Huiseigenaren betalen gemiddeld 35 procent meer aan waterschapslasten dan huurders, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statis...

Huiseigenaren betalen gemiddeld 35 procent meer aan waterschapslasten dan huurders, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een woningbezitter met een gezin is gemiddeld 319 euro kwijt, terwijl een huurder 237 euro betaalt.

De cijfers bevestigen de uitkomsten van een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis in januari dit jaar uitvoerde. Toen ageerde de vereniging ook al tegen het feit dat de hogere waterschapslasten steeds meer op woningbezitters worden afgewenteld, terwijl huurders, bedrijven en boeren relatief worden ontzien.

Volgens het CBS groeit het verschil tussen de waterschapslasten voor huurders en woningbezitters, zeker nu deze lasten dit jaar fors stijgen. Voor bijvoorbeeld de waterzuivering en de beheersing van het waterpeil, hanteren de waterschappen een speciale heffing voor woningeigenaren. Deze is dit jaar met 7,6 procent gestegen. De heffing voor ingezetenen, onder wie huurders, steeg ook, maar met 4,7 procent minder hard.

Grote prijsverschillen

Vrijwel alle waterschappen verhoogden hun tarieven. Woningbezitters zijn met 210 euro het goedkoopst af in het waterschap De Dommel rond Eindhoven. In het hoogheemraadschap Delfland moet met 434 euro twee keer zoveel worden betaald. Het prijsverschil wijt het CBS vooral aan de relatief hoge kosten voor waterzuivering.

De rekening voor de hogere waterschapslasten mag niet eenzijdig bij woningbezitters worden neergelegd, vindt Vereniging Eigen Huis. Voor lokale overheden zijn woningbezitters vaker een dankbare bron van inkomsten, maar huiseigenaren hebben het op dit moment al zwaar genoeg.

Vereniging Eigen Huis maakt zich daarnaast zorgen over de grote regionale verschillen in de waterschapstarieven. De vereniging pleit daarom voor een onderzoek naar een landelijke prijsstelling voor waterschapslasten.  

Lees ook het persbericht van Vereniging Eigen Huis over de hoge waterschapslasten uit januari

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers