Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: handhaaf crisismaatregelen tot 2015

Geplaatst op 18 okt 2013 , bijgewerkt 18 okt 2013, 08:42

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op de crisismaatregelen voor woningbezitters met dubbele lasten te verlengen tot 2015. De geplande beëindiging van de maatregelen per 1 januari 2014 is een slecht idee, aangezien de woningmarkt nog steeds in een diep dal verkeert. Dat schrijft de vereniging in een brief aan staatssecretaris Weekers van Financiën.

Het einde van de crisismaatregelen werd al aangekondigd in het Belastingplan 2013. Zo wil het kabinet een einde maken aan de verlegde termijn voor dubbele renteaftrek, ook wel de verhuisregeling genoemd.

Huiseigenaren die noodgedwongen twee woningen hebben waarvan een te koop staat, kunnen de hypotheekrente van beide woningen aftrekken. De termijn voor de aftrek voor de te koop staande woning wordt per 2014 met een jaar teruggebracht naar twee jaar. Hierdoor worden huiseigenaren met dubbele lasten eerder geconfronteerd met verlies aan renteaftrek.

Terugkeerregeling

Het kabinet wil ook de terugkeerregeling schrappen. Hiermee kunnen huiseigenaren die hun te koop staande woning verhuren onder de Leegstandswet weer aanspraak maken op renteaftrek als de verhuurde woning weer leegstaand op de markt wordt gezet. Als de terugkeerregeling wordt beëindigd, blijft de woning ook na de verhuurperiode in box 3.

Dit betekent dat de hypotheekrente niet meer kan worden afgetrokken als de tijdelijke verhuur eindigt na 1 januari 2014. Bij een hypotheek van € 250.000 tegen een rente van 5 procent, kost dit een eigenaar van een onverkochte woning maandelijks ongeveer € 400.

Vereniging Eigen Huis vindt de geplande afschaffing van de terugkeerregeling tegenstrijdig, aangezien het kabinet veel moeite heeft gedaan de verhuurregels onder de Leegstandswet te versoepelen. Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning kan de noodgedwongen dubbele lasten van woningbezitters immers aanzienlijk verlichten.  

Bijleenregeling

Ten slotte komt volgend jaar ook de compensatiemaatregel van de bijleenregeling te vervallen. Zodra een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd, valt deze in box 3 en is de bijleenregeling van toepassing. Als er sprake is van overwaarde op de verhuurde woning, dan wordt deze overwaarde afgetrokken van de renteaftrek op de nieuwe woning.

Om de financiering van een nieuwe woning niet in de weg te zitten, is de bijleenregeling bij tijdelijke verhuur geschrapt. Het kabinet wil ook deze maatregel per 2014 terugdraaien, waardoor de financiering van een nieuwe woning moeilijker, zo niet onmogelijk wordt.

Als alle crisismaatregelen na de jaarwisseling worden ingetrokken, komen veel huiseigenaren met dubbele lasten verder in de problemen. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor de crisismaatregelen met een jaar te verlengen tot 1 januari 2015. De woningmarkt trekt weer voorzichtig aan, waardoor de maatregelen dan wellicht niet meer nodig zijn. Nu is dat helaas nog niet het geval en zijn de maatregelen nog onverminderd noodzakelijk.

Lees de brief van Vereniging Eigen Huis aan staatssecretaris Weekers van Financiën

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers